Publicat el seguiment demogràfic de Delphinium bolosii |
|
dijous, 24 d'octubre de 2024 09:48 |
Acaba de sortir publicat el volum corresponent a la X Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, editat per la Diputació de Barcelona, que recull les comunicacions presentades en aquelles jornades, on va participar la nostra companya Maria Bosch i que van tenir lloc a Sant Vicenç de Castellet al novembre de 2022, en commemoració dels 50 anys de la creació del Parc Natural.
La comunicació oral presentada es veu ara reflectida amb detall a la publicació corresponent:
Seguiment demogràfic de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) al Parc Natural de SantLlorenç del Munt i l’Obac, deu anys desprésde la seva retrobada
de la qual són signants Maria Bosch, Antoni Mampel, Iseta Bachs, Daniel Pons, David Carrera i Cèsar Blanché, membres del BioC (GReB-IRBio, Laboratori de Botànica, Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB) i del Servei de Gestió de Parcs Naturals de Diputació de Barcelona.
RESUM
Des del retrobament de l’esperó de Bolòs al parc natural el 2012, se n’ha fet un seguiment anual (2014-2022) per valorar-ne la dinàmica demogràfica i observar-ne la possible evolució. Cada any es fan tres visites, durant les quals es compta el nombre de rosetes (juvenils) i de reproductors emergits, l’alçada de les tiges floríferes i la producció de flors i fruits. A continuació, es relacionen les dades obtingudes amb les condicions meteorològiques i altres aspectes ecològics que poden haver influït en el seu desenvolupament, com els efectes de la pluja torrencial (aiguats del 2018 i 2020), que van afectar notablement la zona del primer individu descobert, o el possible efecte de l’eruga del boix (Cydalima perspectalis), que pot afectar el grau d’humitat de les poblacions. La informació s’ha incorporat a SEFA (programa de seguiment estandarditzat de flora amenaçada). També es valoren les dades en el context de l’espècie a Catalunya
Més informació
- Volum "X Trobada d'Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac". Diputació de Barcelona - Enllaç
|
Darrera actualització de dijous, 24 d'octubre de 2024 10:05 |
|
Cessió d'un herbari de Font Quer a la UB |
|
dimarts, 22 d'octubre de 2024 07:24 |
Moment del lliurament dels darrers plecs d'herbari de la col·lecció a l'Aula Magna de la Universitat de Bareclona (Foto: J. Simon)
Ahir va tenir lloc, a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona, l'acte de lliurament de l'herbari de la flora del Bages, amb els testimonis de la tesi doctoral de Pius Font i Quer, que va ser professor de la Facultat de Farmàcia . El Centre Excursionista de la Comarca del Bages (CECB) n’ha tingut cura durant més d’un segle i el 2021 el va cedir a l’Ajuntament de Manresa. Ara aquesta col·lecció de gran interès científic quedarà dipositada finalment al Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal (CeDocBiV) del CRAI de la UB per garantir-ne la conservació i l’accés públic.
L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy i del director del CeDocBiV, Joan Vallès, amb tot l'equip de direcció del centre, i dels néts del Dr. Font Quer com a representants de la família.
Més informació
- Notícia 18/10/24 - Web UB - enllaç
|
Darrera actualització de dimarts, 22 d'octubre de 2024 07:37 |
El BioC col·labora a "Toxicologia Clínica 2024" |
|
dilluns, 21 d'octubre de 2024 16:34 |
El prestigiós manual de toxicologia "Nogué - Toxicología Clínica" que edita Elsevier per a tot el món, acaba de publicar la segona edició actualitzada (2024) que inclou dos articles dels membres del BioC Cèsar Blanché i Joan Simon, fruit de la col·laboració que des de fa anys duen a terme amb els membres de l'equip d'urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona, Drs. Santiago Nogué i Emilio Salgado en la identificació de mostres de vegetals causants d'intoxicacions ingressats a l'hospital.
Els articles de Blanché i Simon d'aquest volum són "Solanina" i "Oenanthe crocata", on es descriuen les espècies botàniques causants, els elements claus per a la seva identificació, a més de la simptomatologia, diagnòstic i tractament de les intoxicacions.
El volum inclou una part general d'epidemiologia i fisiopatologia de les intoxicacions, unes seccions de diagnòstic i bases terapèutiques de la toxicologia i, sobretot un catàleg de productes tòxics amb 383 tòxics específics entre els quals una bona quantitat d'espècies de plantes. L'obra està destinada, com ho ha estat la primera edició, a ser un referent internacional, particularment en tots els països de llengua llatina.
Més informació:
- Nogué. Toxicologia Clínica 2a Edición - Web Elsevier - Enllaç
|
Darrera actualització de dilluns, 21 d'octubre de 2024 16:53 |
Es jubila el Prof. Carles Benedí i González |
|
dimecres, 2 d'octubre de 2024 08:05 |
El nostre company Carles Benedí i González es va jubilar ahir després d'una fructífera vida acadèmica com a Professor Titular al Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la UB.
Especialista en la taxonomia dels gèneres Verbascum / Celsia i de la tribu de les Anthemideae, grups als quals va dedicar les tesis de llicenciatura i de doctorat, respectivament, ha estat part activa del grup d'editors de Flora Iberica, obra senyera de la flora mediterrània occidental de les darreres dècades, del qual ha estat autor o coautor de gairebé 50 gèneres. Destaquen les seves contribucions a les famílies de les escrofulariàcies, euforbiàcies i, particularment, asteràcies, d'on és un especialista europeu de primer ordre en la tribu de les Anthemideae.
En el camp de l'activitat docent, és membre del Grup d'Innovació Docent en Botànica Aplicada a les Ciències Farmacèutiques (GIBAF), a través del qual ha participat en la millora de la qualitat docent de les assignatures de Botànica dels graus de Farmàcia i de Ciència i Tecnologia dels Aliments. I en el camp de la gestió acadèmica ha estat cap de la secció de Botànica, secretari i vicedegà de la Facultat de Farmàcia i ha participat en nombroses comissions, encàrrecs i grups de treball al si de la Universitat de Barcelona.
Li desitgem una joiosa vida en la nova etapa que comença! |
Darrera actualització de dimecres, 2 d'octubre de 2024 08:45 |
Seguiment 2024 de l'esperó de Bolós |
|
dimarts, 9 de juliol de 2024 14:34 |
La nostra companya del BioC Maria Bosch ha dut a terme la campanya de seguiment d'enguany de l'esperó de Bolòs (Delphinium bolosii), una espècie protegida, amb la col·laboració de membres del cos d'agents rurals i dels guardes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, a les tres poblacions que s'estudien com a punts de control.
La població de Rubió de Baix (La Noguera) va produir una quantitat important de rosetes foliars (c. 2500) i un nombre més reduït de vares florals (c. 400, vs. c. 1500 en anys bons), amb una certa variació en el patró d'ocupació de l'espai i que, a finals de juny, presentaven un estat fenològic avançat, en fructificació i dispersió, mentre que d'altres apareixien sobtadament assecades, circumstància que s'atribueix als efectes de la sequera.
El seguiment a la població d'Ulldemolins (Priorat), juntament amb els agents rurals de Falset, va presentar un patró similar però més acusat, amb un nombre molt important de rosetes basals i producció de molt poques tiges floríferes (89 vs 5000 i 2 vs. 385 en anys excepcionalment bons, en dos nuclis de seguiment pre-establerts), amb efectes molt aparents de la sequera.
Tiges floríferes que emergeixen de les formacions arbustives a Sant Llorenç del Munt
(Foto: Pere Martorell, 2024)
Visió superior de les flors amb els esperons intactes sense senyals de predació
(Foto: Pere Martorell, 2024)
Emergència de plàntules amb les primeres fulles (Foto: Pere Martorell, 2024)
Floració simultània de l'esperó de Bolós i del marcòlic a Sant Llorenç (Foto: Pere Martorell, 2024)
Al Parc Natural de Sant Llorenç, amb la cooperació de la guarderia del parc natural, es van detectar molt pocs individus reproductors (un total de 25 vs. c.350 com a màxim d'un any bo) però amb força rosetes (moltes de les quals encara estaven ben verdes i ufanoses), en un estat hídric de l'hàbitat força humit i un xic endarrerit fenològicament. És de destacar que de l'examen de les flors no s'ha detectat cap esperó foradat per predació d'insectes visitants il·legítims. Tot plegat revela un baix estrès hídric en aquesta població (probablement per una més gran precipitació local i d'un juny relativament poc calorós), tot oferint imatges de floracions simultànies de Delphinium bolosii amb el marcòlic (Lilium martagon) o la didalera groga (Digitalis lutea).
Aquestes dades seran analitzades amb detall un cop feta una darrera visita, encara pendent, i valorades en el conjunt de la sèrie de seguiments, que en alguna població ja ateny els 25 anys.
Més informació
- Bosch, M. - Esperó de Bolòs - Planta del Mes (Portal BioC) - Enllaç
|
Darrera actualització de dimarts, 9 de juliol de 2024 16:48 |
|
|
|
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |