Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 84 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Seguiment 2024 de l'esperó de Bolós Imprimeix
dimarts, 9 de juliol de 2024 14:34
AddThis Social Bookmark Button


La nostra companya del BioC Maria Bosch ha dut a terme la campanya de seguiment d'enguany de l'esperó de Bolòs (Delphinium bolosii), una espècie protegida, amb la col·laboració de membres del cos d'agents rurals i dels guardes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, a les tres poblacions que s'estudien com a punts de control.

La població de Rubió de Baix (La Noguera) va produir una quantitat important de rosetes foliars (c. 2500) i un nombre més reduït de vares florals (c. 400, vs. c. 1500 en anys bons), amb una certa variació en el patró d'ocupació de l'espai i que, a finals de juny, presentaven un estat fenològic avançat, en fructificació i dispersió, mentre que d'altres apareixien sobtadament assecades, circumstància que s'atribueix als efectes de la sequera.  

El seguiment a la població d'Ulldemolins (Priorat), juntament amb els agents rurals de Falset, va presentar un patró similar però més acusat, amb un nombre molt important de rosetes basals i producció de molt poques tiges floríferes (89 vs 5000 i 2 vs. 385 en anys excepcionalment bons, en dos nuclis de seguiment pre-establerts), amb efectes molt aparents de la sequera.

 

Tiges floríferes que emergeixen de les formacions arbustives a Sant Llorenç del Munt

(Foto: Pere Martorell, 2024)


Visió superior de les flors amb els esperons intactes sense senyals de predació

(Foto: Pere Martorell, 2024)

 

Emergència de plàntules amb les primeres fulles (Foto: Pere Martorell, 2024)

 

 

Floració simultània de l'esperó de Bolós i del marcòlic a Sant Llorenç (Foto: Pere Martorell, 2024)

 

Al Parc Natural de Sant Llorenç, amb la cooperació de la guarderia del parc natural, es van detectar molt pocs individus reproductors (un total de 25 vs. c.350 com a màxim d'un any bo) però amb força rosetes (moltes de les quals encara estaven ben verdes i ufanoses), en un estat hídric de l'hàbitat força humit i un xic endarrerit fenològicament. És de destacar que de l'examen de les flors no s'ha detectat cap esperó foradat per predació d'insectes visitants il·legítims. Tot plegat revela un baix estrès hídric en aquesta població (probablement per una més gran precipitació local i d'un juny relativament poc calorós), tot oferint imatges de floracions simultànies de Delphinium bolosii amb el marcòlic (Lilium martagon) o la didalera groga (Digitalis lutea).

Aquestes dades seran analitzades amb detall un cop feta una darrera visita, encara pendent, i valorades en el conjunt de la sèrie de seguiments, que en alguna població ja ateny els 25 anys.

 

Més informació

  • Bosch, M. - Esperó de Bolòs - Planta del Mes (Portal BioC) - Enllaç
Darrera actualització de dimarts, 9 de juliol de 2024 16:48
 
Signatures del BioC per Sant Jordi'24 Imprimeix
dimecres, 17 d'abril de 2024 11:55
AddThis Social Bookmark Button

 
Ponència de Joan Simon sobre CromoPar al Paraguai Imprimeix
diumenge, 17 de març de 2024 22:36
AddThis Social Bookmark Button

 

Joan Simon, membre del BioC continua la seva estada al Paraguai. El proppassat divendres dia 15 va impartir la conferència magistral CromoPar y la contribución de la tecnología móvil en el futuro de la botánica de Paraguay. La ponència va ser presentada a la Sociedad Científica del Paraguay, a la ciutat d'Asunción.

 

La cooperació científica del Dr. Simon amb els botànics paraguaians és una activitat amb una llarga trajectòria, centrada en l'actualitat en la millora de la base de dades cromosòmica CromoPar, de la qual és el director.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joan Simon, durant la conferència magistral a la Sociedad Científica de Paraguay, a Asunción, divendres passat


 

Més informació

 

 

 

Darrera actualització de diumenge, 17 de març de 2024 22:52
 
Conferència de J. Simon a la Universidad de Asunción Imprimeix
dimecres, 13 de març de 2024 19:39
AddThis Social Bookmark Button

 

 

El nostre company Dr. Joan Simon es troba aquests dies en una estada científica al Paraguai, amb motiu de la col·laboració amb els científics d'aquell país en la preparació de catàlegs de biodiversitat i de suport amb els recursos de bases de dades dels quals és expert.

 

En aquest marc, el passat dilluns dia 11 de març va impartir una sessió de debat del programa Conversando con el experto, organitzat per la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad Nacional de Asunción. El tema tractat ha estat Revolucionando la investigación médica: impacto de la Inteligencia artificial en la publicación científica, amb gran èxit d'assistència i d'interès per aquest tema de vibrant actualitat a les universitats de tot el món.

 

 

  • Més informació: Targetó de la sessió

 

Darrera actualització de dimecres, 13 de març de 2024 19:51
 
Nova versió de la base de dades de Delphinieae Imprimeix
dijous, 11 de gener de 2024 20:27
AddThis Social Bookmark Button

 

Avui s'ha publicat a la web una actualització important de la base de dades DCDB (Delphinieae Chromosome Database), que recopila informació cromosòmica sobre els tàxons de la tribu de les delfínies de la família de les ranunculàcies, grup que reuneix els gèneres Delphinium, Consolida, Aconitella, Gymnaconitum i Aconitum. Són autors de la base de dades els membres del BioC, sota la direcció de la Dra. Maria Bosch.

Amb aquesta nova versió (v. 3.1), DCDB té actualment 3474 registres, 39 més que la darrera versió. Incorpora treballs nous interessants com ara les primeres dades cromosòmiques del grup de Delphinium anthriscifolium o recomptes per a un nou país (Etiòpia) o, encara, nombres cromosòmics procedents de les dades dels valors C de quantitat d'ADN.

L'actualització també incorpora la revisió de la taxonomia de referència de la tribu i les correspondències amb la catalogació que fan els grans llistats d'abast mundial (considerant les recents ampliacions de WFO i POWO) per facilitar les cerques.

Finalment, la qualitat de la informació s'ha vist molt incrementada per la inclusió de força més enllaços als pdfs originals de publicació (DOIs i URLs), per la revisió de tots els recomptes que semblaven ser el mateix (same count) que es poden identificar ara de manera bidireccional, per la correcció de citacions bibliogràfiques existents, per a les quals s'han uniformat els formats.

En definitiva, es tracta de notables millores en la quantitat i en la qualitat de la informació continguda, així com en la funcionalitat interna de la base de dades, que la converteixen en una eina de suport de primer nivell internacional per a la recerca en aquest grup d'angiospermes.

Més informació

  • DCDB (Bosch, M., J. Simon, J. López-Pujol & C. Blanché. 2022 onwards. DCDB: Delphinieae Chromosome Database v. 3.1. (last updated: 11.1.2024) http://www.delphinieae.online) - Enllaç

 

  • Bosch, M., J. López-Pujol, C. Blanché & J. Simon. 2023. DCDB: Chromosome Database of Tribe Delphinieae (Ranunculaceae): Structure, Exploitation, and Recent Development. In S. Garcia & N. Nualart (eds.) Plant Genomic and cytogenetic Databases. Methods in molecular biology (N.J. Clifton) 2703: 173–192. https://doi.org/10.1007/978-1-0716-3389-2
Darrera actualització de dijous, 11 de gener de 2024 20:42
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL