Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 11 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Anunci de Convocatòria de subvencions per a espècies i hàbitats Imprimeix
dimarts, 19 de novembre de 2019 14:12
AddThis Social Bookmark ButtonFa uns dies es van publicar al  DOGC les bases de subvencions destinades a espais naturals, hàbitats i espècies (ORDRE TES/184/2019, de 10 d'octubre). Només es tracta, però de les bases. Es preveu que la convocatòria en ferm es publiqui aviat, i un cop es publiqui hi haurà un mes de termini per presentar les sol·licituds.


Aquestes bases contemplen quatre àmbits geogràfics de treball (1 Espais naturals de protecció especial, 2 PEIN, 3 zones humides, 4 tot Catalunya). En aquesta convocatòria, a més de poder-se finançar actuacions orientades a la conservació de flora i fauna protegida o singular (així com a eliminació d’exòtiques, regulació d’ús públic, etc.), com a novetat important es permet finançar l’elaboració d’estudis de base per a plans de recuperació o conservació d’espècies en l’àmbit 4 (tot Catalunya) i 1 (ENPEs).


Més informació:

  • ORDRE TES/184/2019, de 10 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 (operacions 04.04.01 i 07.01.01). - Enllaç
Darrera actualització de dimarts, 19 de novembre de 2019 14:17
 
Herniaria alpina, novetat per a la Península Ibèrica Imprimeix
dilluns, 18 de novembre de 2019 13:00
AddThis Social Bookmark Button

Hàbit general d'Herniaria alpina (Foto: M. Guardiola / Anales del Jardín Botánico - CC BY 4.0)

Moisès Guardiola acaba de publicar als Anales del Jardín Botánico de Madrid la troballa que va fer l'any passat d'Herniaria alpina Chaix a les Capçaleres del Ter i que suposa una novetat per a la flora de península Ibèrica.

 

L'article valora la posició taxonòmica i la distribució coneguda d'aquest oròfit alpino-pirinenc, molt rar al nostre país. Pel que fa a l'estat de conservació, afectat principalment per la sobrefreqüentació a causa d'activitats recreatives de muntanya, l'autor avalua la població ibèrica/catalana com a VU° D1+2, tenint en compte el possible efecte de rescat de les poblacions pirinenques franceses.Més informació

  • Guardiola, M. (2019) - Herniaria alpina (Caryophyllaceae) in the Iberian Peninsula. Anales del Jardín Botánico de Madrid 76 (2) - e086: 1-5. Enllaç al pdf.
Darrera actualització de dilluns, 18 de novembre de 2019 13:12
 
Nou Catàleg de flora al·lòctona de Catalunya Imprimeix
dijous, 14 de novembre de 2019 11:52
AddThis Social Bookmark Button

Novetat Editorial

Pere Aymerich i Llorenç Sàez acaben de publicar al darrer volum de Mediterranean Botany, que edita la Universidad Complutense de Madrid, un nou catàleg de flora al·lòctona catalana.

Les dades aportades en aquesta llista permeten al autors fer una interessant nova re-anàlisi de la flora al.lòctona de Catalunya i ofereixen una eina de base per als cada dia més nombrosos treballs de recerca sobre plantes introduïdes.

A data de final de 2018 (que és quan els autors han tancat el llistat), la flora catalana al·lòctona és constituïda per 1068 tàxons (espècies i subespècies, incloses les d'origen híbrid), cosa que significa més del doble dels que constaven a la primera síntesi deTeresa Casasayas (Casasayas, 1989).

Igualment, es tracta d'una eina de primer ordre per a la gestió de la flora introduïda al nostre país. Pot sobtar els lectors que als agraïments del treball no hi consta que hagi comptat amb finançament de l'administració pública catalana i que, en canvi, contingui el 50% més del nombre d'al·lòctones oficialment reconegudes al catàleg oficial de la Generalitat, denominat Exocat, que en conté unes 700 (http://exocatdb.creaf.cat/ base_dades/)(accés 14/JUN/2019).

 

Més informació

Pere Aymerich & Llorenç Sáez (2019) Checklist  of  the  vascular  alien  flora  of  Catalonia  (northeastern  Iberian Peninsula, Spain).  Mediterranean Botany 40(2): 215-242. Enllaç al resum i a l'article:  https://doi.org/10.5209/mbot.63608

Darrera actualització de dijous, 14 de novembre de 2019 12:29
 
Nova Silene amenaçada de Mallorca Imprimeix
dijous, 14 de novembre de 2019 10:56
AddThis Social Bookmark Button

Silene migjornensis - Foto: E. Guasp (Mediterranean Botany)

 

Silene migjornensis L. Sáez, Guasp, P.P. Ferrer, López-Alvarado  &  Rosselló és el nou nom publicat recentment a Mediterranean Botany per al tàxon ara reconegut com a espècie i que substitueix el que abans es coneixia com a Silene sericea var. balearica Willk.

La combinació unica de caràcters macro- i micromorfològics (incloent-hi estudis de pol·len i granes al MER) justifiquen la reconsideració taxonòmica a escala d'espècie d'aquest endemisme litoral de l'àrea d'Es Trenc.

Segons els criteris UICN (2012) S. migjornensis mereix ser considerada EN (Endangered):  B1ab(iii)c(ii-iv)+2ab(iii) c(ii-iv) per la reduïda àrea geogràfica i nombre de poblacions, pèrdua d'hàbitat (dunes sorrenques) i oscil·lacions demogràfiques greus.Més informació

  • Llorenç Sáez, Elisabet Guasp, Pedro Pablo Ferrer-Gallego, Javier López-Alvarado & Josep A. Rosselló (2019) - On  the  taxonomic  identity  and  status  of  Silene  sericea var. balearica (sect.  Dipterosperma, Caryophyllaceae). Mediterranean Botany 40(2): 193-202 https://dx.doi.org/10.5209/mbot.64431
 
Les oscil·lacions marines regulen la distribució de Carduncellus dianius Imprimeix
dilluns, 11 de novembre de 2019 12:46
AddThis Social Bookmark Button

 

 

La prestigiosa revista Botanical Journal of the Linnean Society acaba de publicar l'article de Sònia Herrando-Moraira, Sergi Massó i col·laboradors, membres del GReB i del BioC, on revisen la història de la colonització a través del sistema d'illes, illots i penya-segats litorals de l'endemisme Carduncellus dianius, un dels representants de l'element diànic-pitiüsic. L'estudi combina l'anàlisi de marcadors moleculars (tres regions de cpDNA i AFLPs) amb la modelització de nínxol.

Els resultats corroboren el paper de les illes com a reservoris de diversitat genètica i l'efecte de les transgressions marines per explicar l'història evolutiva
de les espècies distribuïdes a la línia litoral.

Més informació

SONIA HERRANDO-MORAIRA, SERGI MASSÓ, DEBORAH ZANI, JORDI LÓPEZ-PUJOL &  ROSER VILATERSANA (2019)- The impact of Pleistocene sea-level oscillations on plant genetic diversity: the case of the western Mediterranean endemic Carduncellus dianius (Asteraceae). Botanical Journal of the Linnean Society 191, 399–420 (enllaç)

Darrera actualització de dijous, 14 de novembre de 2019 12:28
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL