Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 10 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Campanyes d'erradicació a lleres fluvials Imprimeix
dijous, 20 de juny de 2019 11:08
AddThis Social Bookmark Button

Segons que informa el diari digital El Món, durant les darreres setmanes, s'han iniciat campanyes d'emergència per a l'erradicació de plantes invasores en diversos punts del país, principalment en lleres de rius. En destaquem dues:

Alternanthera philoxeroides (Amaranthaceae)

Inclosa al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, és una espècie originària d’Amèrica del Sud, que es va detectar el passat mes de febrer, gràcies als treballs d’un grup expert de la Universitat Autònoma de Barcelona, al riu Mogent, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), per a la qual es va redactar un Pla de gestió o erradicació de l’espècie. Els treballs formen part d'un estudi de La Generalitat, el Consorci Besòs Tordera, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de La Roca del Vallès, Cardedeu i Vilanova del Vallès.

 

 

Retirada de plantes invasores a la riera de Mogent (Foto El Món/Departament de Territori i Sostenibilitat)

 

 

Més informació

Heracleum mantegazzianum (Apiaceae)

El julivert gegant o pampa del Caucas també és inclòs al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, i, simultàniament, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat els treballs per erradicar-la de la riba del riu Segre. Es tracta d’una planta exòtica invasora molt nociva, tant pel que fa al seu impacte en la natura com per les lesions que pot ocasionar en humans. L’actuació comprèn un tram de més de 50 quilòmetres entre les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell per la llera del riu.

 

 

Pampa del Caucas (Foto: Wikimedia Commons)

 

 

 


Més informació

Darrera actualització de divendres, 5 de juliol de 2019 12:59
 
Premis i Ajuts 2019 en Conservació Imprimeix
divendres, 7 de juny de 2019 08:21
AddThis Social Bookmark Button

S'han obert les convocatòries següents:

 

Premis Europeus Natura 2000 per a iniciatives de conservació de la natura----Data límit:30/09/2019

Premi Natura 2000, dissenyat per recompensar l’excel·lència en la gestió dels diferents llocs Natura 2000 i mostrar el valor agregat per a les economies locals.

European Comission – European Natura 2000 Award

 

Ajuts a la gestió forestal sostenible per a finques de titularitat pública--- Termini: 30 juny 2019

Es convoquen per a l'any 2019 els ajuts per a la gestió forestal sostenible per a les actuacions següents en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020

Ajuts a la gestió forestal sostenible per a finques de titularitat pública

Convocatòria CVE-DOGC-A-19149078-2019

FEADER

 
Beques Reserva de la Biosfera de Menorca Imprimeix
dilluns, 3 de juny de 2019 08:53
AddThis Social Bookmark Button

 

S'ha obert la convocatòria d'ajuts per a estudis i investigacions ambientals a la Reserva de Biosfera de Menorca. Estan dirigides a projectes que contribueixin a millorar el coneixement científic a la RB, i la convocatòria d'enguany, que està oberta fins al 24 de juny, contempla un import màxim per beca de 5.000€ per sol·licitud.

 

Més informació

 
Declaració per un canvi als criteris AQU Imprimeix
divendres, 31 de maig de 2019 08:32
AddThis Social Bookmark Button

 

A la vista de les contínues queixes sobre l'actuació de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) amb incidència gravíssima sobre el futur del professorat de les universitats catalans (que, en el camp de la ciència de la conservació de plantes ja denunciava el document de l'Estratègia Catalana de Conservació de Flora), un grup de degans del sistema universitari català han obert la signatura d'una Declaració a tot el Personal Docent i Investigador (PDI) de les universitats catalanes.

 

El document parteix de la opinió compartida que les polítiques de l’AQU no contribueixen a fer realitat la seva missió: “Garantir la qualitat de l’educació superior a Catalunya, tot satisfent estàndards internacionals de qualitat i atenent l’interès que la societat té per una educació superior de qualitat” i, doncs, que  l’AQU s’ha situat fora de la realitat del sistema universitari català sense tenir en compte l’opinió d’una majoria aclaparadora dels col·lectius que conformen el nostre sistema universitari. Una de les àrees de coneixement més perjudicades per les decisions de l'AQU és, precisament, l'àrea de Botànica.


Més informació

  • Accés al text de la Declaració i a la signatura de suport - Enllaç
Darrera actualització de divendres, 31 de maig de 2019 08:44
 
Translocacions d'amenaçades mediterrànies Imprimeix
dimarts, 21 de maig de 2019 14:03
AddThis Social Bookmark Button

La revista Plant Diversity acaba de publicar en línia un article de revisió de les accions de translocació d'espècies de flora amenaçades a les illes mediterrànies. Al capdavant de l'equip d'autors hi ha els investigadors de Càller (Sardenya) Giuseppe Fenu, Giannluigi Bacchetta i Maria Silvia Pinna, juntament amb especialistes de les diverses illes, on figura Margalida Vicens, del Jardí Botànic de Sòller (Mallorca).

L'article repassa 50 accions de translocació (de 45 tàxons), incloent-hi reforçaments, reintroduccions i introduccions, i analitza els èxits i els fracassos i els factors que han determinat el grau de reeiximent. Destaquen la influència dels recursos invertits, les accions de gestió prèvies a l'acció, l'ús de juvenils o de llavor i el seguiment a llarg termini.

 

Dels Països Catalans, es reporten un total de nou accions sobre els tàxons baleàrics amenaçats Dorycnium fulgurans, Linum maritimum, Myosurus minimum, Ononis crispa, Ononis zschakei i Ranunculus bullatus, amb un cost per cada acció d'entre 12.000 i 17.000 eur.

L'article fa part d'un volum monogràfic editat per Vernon H. Heywood et al que duu per títol Restoration of threatened plant species and their habitats.

 

Més informació

  • Giuseppe Fenu, Gianluigi Bacchetta, S. Christodoulou Charalambos, Christini Fournaraki, Gian Pietro Giusso del Galdo, Panagiota Gotsiou, Angelos Kyratzis, Carole Piazza, Magdalena Vicens, Maria Silvia Pinna & Bertrand de Montmollin (2019) An early evaluation of translocation actions for endangered plant species on Mediterranean islands. Plant Diversity 41 (2): 94-104 https://doi.org/10.1016/j.pld.2019.03.001 - enllaç a l'article
Darrera actualització de dimarts, 21 de maig de 2019 14:16
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL