TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 34 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Nous arbres i arbredes monumentals Imprimeix
dilluns, 6 de febrer de 2017 15:16
AddThis Social Bookmark Button

Foto: GenCat

 


Ha estat publicada fa poc al DOGC, l'ordre TES/271/2016, de 5 d'octubre, de declaració d'arbres i arbredes monumentals. Aquesta figura legal menor no és específicament pensada com a instrument de conservació de flora, atès que fins i tot declara espècies al·lòctones (com ara Cedrus atlantica o Eucalyptus camaldulensis).

 

No obstant, la protecció d'exemplars singulars per diversos motius (organismes-bandera, en terminologia conservacionista) atorga elements preventius addicionals a algunes espècies, hàbitats o formacions vegetals particulars.

 

Així, l'ordre citada inclou individus d'espècies com el faig (Fagus sylvatica), el pi negre (Pinus uncinata), el pi roig (Pinus sylvestris) o l'avet (Abies alba), entre d'altres del nou llistat d'arbres monumentals i una arbreda (la Grevolosa, a St. Pere de Torelló, Osona), on predomina el faig.

 

Fins ara s'han produït nou declaracions d'arbres i arbredes monumentals mitjançant les ordres de 20 d'octubre de 1987, de 30 d'agost de 1988, de 8 de febrer de 1990, de 19 d'abril de 1991, de 3 de desembre de 1992, de 18 de gener de 1995, de 3 de setembre de 1997, de 6 de juliol de 2000 i de 2 de maig de 2005

 

Més informació

Darrera actualització de dilluns, 6 de febrer de 2017 15:30
 
Ha mort Pere Montserrat Imprimeix
diumenge, 5 de febrer de 2017 12:39
AddThis Social Bookmark Button

Acabem de saber que el Dr. Pere Montserrat i Recoder va morir ahir a la nit i que el funeral es celebrarà demà a Jaca, localitat on residia.

 

Deixeble de Pius Font i Quer i autor d'una tesi doctoral sobre la flora del Maresme, va ser l'impulsor de l'Instituto Pirenaico de Ecología-CSIC de Jaca. Personalitat destacadíssima de la botànica catalana i pirinenca del darrer mig segle, amb una vida longeva i fructífera, té un blog a internet dedicat a les seves publicacions que es pot consultar aquí. El seu amor per les plantes en va fer des de sempre un valent i actiu lluitador per la seva conservació.

 

Descansi en pau.

L’Ajuntament de Mataró organitza un funeral en el seu record el proper 18 de febrer a les 11 hores a la parròquia de San Josep, al carrer de Sant Josep nº 5, a Mataró. Sou convidats a asistir-hi.

 

Més informació

Darrera actualització de dimarts, 14 de febrer de 2017 15:04
 
Restaurats els serveis de pol·linització eliminant flora exòtica Imprimeix
dimecres, 1 de febrer de 2017 11:31
AddThis Social Bookmark Button

 

Segons que publica Nature avui, l'equip de Christopher N. Kaiser-Bunbury i col·laboradors demostra que l'erradicació de formacions instal·lades de flora al·lòctona permet revertir l'alteració de l'ecosistema, de manera que es reinstauren les comunitats de pol·linitzadors i es recupera el funcionament reproductiu i la producció de llavors de les poblacions de flora autòctona.

L'illa de Mahé (Seychelles) on s'han dut a terme els experiments (Foto C. Kaiser - BBC)

 

En un termini relativament curt (8-14 mesos), des de l'eliminació de les espècies exòtiques, ha augmentat el nombre de flors obertes, el nombre de visites i la diversitat d'espècies de pol·linitzadors i la producció de fruits i llavors a les zones "aclarides" a l'illa de Mahé (Seychelles). Segons els autors, els resultats mostren que les restauracions de la vegetació poden millorar de manera mesurable la pol·linització, cosa que suggereix que la degradació de les funcions de l'ecosistema són, almenys parcialment, reversibles.

 

El grau de recuperació depèn de l'estat de degradació abans de la intervenció de restauració i de la proximitat de fonts de pol·linitzadors en el paisatge circumdant.

 

Més informació

  • Kaiser-Bunbury, C.N., J. Mougal, A. E. Whittington, T. Valentin, R. Gabriel,  J. M. Olesen & N. Blüthgen (2017). Ecosystem restoration strengthens pollination network resilience and function. Nature (2017) doi:10.1038/nature21071 - Enllaç a l'articl
  • Revisió de l'article 30/1/2017 - (Restoring native plants 'boosts pollination' by Helen Briggs: BBC)
 
Presentat el 3r informe sobre canvi climàtic Imprimeix
dimarts, 31 de gener de 2017 11:04
AddThis Social Bookmark Button

Segons que informa el diari digital El Nacional, el Tercer Informe Sobre Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) alerta que l'increment de les temperatures a causa del canvi climàtic pot disparar les morts per onades de calor de les 300 actuals a les 2.500, el 2050 a Catalunya. El treball projecta que Catalunya experimentarà un augment de la temperatura de 0,8 graus en aquesta dècada i d'1,4 graus cap a 2050 -respecte a la mitjana del període 1971-2000-, a més d'una possible disminució de la precipitació cap a mitjans de segle.

 

Respecte als sistemes naturals, el 2100 el 21% de les platges requerirà actuacions addicionals de manteniment; s'ha observat el desplaçament d'espècies mediterrànies a cotes més elevades a les muntanyes, i la temperatura del mar ha crescut 0,3 graus per decenni des del 1974. Les condicions extremes de temperatura, humitat i pluges previstes apunten cap a un augment dels incendis forestals i de les inundacions -encara que aquest últim escenari no és concloent, segons l'informe-, a més que es preveu escassetat d'aigua i reducció de recursos hídrics.

 

"No és possible el negacionisme"

El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, ha expressat que les dades presentades són irrefutables i mostren que "ja no és possible el negacionisme", que ha atribuït a la mala fe o interessos espuris, ja que el canvi climàtic és ja una veritat científica, ha afegit a El Nacional.

 

Properament presentarem des del Portal BioC els principals elements de l'informe TICCC relatius a la conservació de flora.

 

Més informació

Darrera actualització de dimarts, 31 de gener de 2017 11:21
 
Es reclama un fons per a la conservació de la natura Imprimeix
dilluns, 30 de gener de 2017 10:47
AddThis Social Bookmark Button

Us enllacem a la nota a la qual dóna suport PatNatCat (al que són adherits col·lectius i entitats com la Institucio Catalana d'Història Natural o el GReB) reclamant al Govern la creació d'un fons per a la conservació del patrimoni natural de Catalunya.

 

MANIFEST - "Els col·lectius i organitzacions ambientals de Catalunya reclamem la incorporació d’un Fons per a la defensa del patrimoni natural en els Pressupostos de 2017" - Enllaç al document

 

La demanda ha estat acceptada i incorporada en la llei de pressupostos que s'està negociant, com han recollit diversos mitjans de comunicació.

Més informació

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL