Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 46 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Vulnerabilitat de la flora de les illes mediterrànies Imprimeix
dimarts, 28 de març de 2017 15:49
AddThis Social Bookmark Button

Illots de Ses Margalides, davant la costa d'Eivissa (Foto: C. Blanché)

 

Acaba de publicar-se a la revista Regional Environmental Change, l'article de Frederic Médail, que duu per títol The specific vulnerability of plant biodiversity and vegetation on Mediterranean islands in the face of global change, on revisa la vulnerabilitat de la flora de les illes mediterrànies.

 

Médail, professor de la Universitat d'Aix-Marseille, lidera des de fa uns anys, diversos projectes de recerca sobre flora de les illes del Mare Nostrum, en particular el projecte d'illes petites de la Mediterrània (PIM). En aquest context, analitza el valor de la flora de les més de 10.000 illes i illots en termes d'originalitat (endemismes, relictes, forjadores d'ecosistemes específics), en evolució històrica.

 

A la vista de les amenaces detectades, relacionades amb la urbanització, la fragmentació dels hàbitats o el turisme insostenible, però també les més recents, com ara l'escalfament climàtic, l'aridificació, l'augment del nivell del mar o les invasions biològiques, l'autor reclama mesures de conservació a llarg termini d'aquest extraordinari patrimoni biològic, juntament amb un aprofundiment dels esforços de recerca que s'hi esmercen.

 

Euphorbia margalidiana, un endemisme de Ses Margalides, estudiat a la tesi doctoral de Josep Vicens

 

Més informació

  • Médail, F. (2017) - The specific vulnerability of plant biodiversity and vegetation on Mediterranean islands in the face of global change.Regional Environmental Change, [en línia]: 1-16. DOI 10.1007/s10113-017-1123-7 Enllaç a l'article
Darrera actualització de dimarts, 28 de març de 2017 16:22
 
Invasions "subtils": els artròpodes subterranis Imprimeix
dilluns, 13 de març de 2017 10:50
AddThis Social Bookmark Button

La revista Molecular Ecology acaba de publicar un article on es revela que comunitats senceres d'artròpodes subterranis poden esdevenir invasores a conseqüència de la introducció de biodiversitat exòtica.

 

L'artice, entre els autors del qual figura el Dr. Juli Caujapé, analitza la presència d'artròpodes per mitjà de metagenòmica del mtDNA. Per comparació amb les seqüències emmagatzemades en bancs de dades, conclouen que a les illes oceàniques, entre el 40-80 % de les espècies detectades són introduïdes.

 

Les conclusions de l'article són una crida d'atenció a la mesofauna del sòl per a entendre d'extensió planetària i les conseqüencies ecològiques de les introduccions d'espècies.

 

Més informació

  • Francesco Cicconardi, Paulo A. V. Borges, Dominique Strasberg, Pedro Oromí, Heriberto López,Antonio J. Pérez-Delgado, Juliane Casquet, Juli Caujapé-Castells, Josémaría Fernández-Palacios, Christophe Thiébaud & Brent C. Emerson (2017). MtDNA metagenomics reveals large-scale invasion of belowground arthropod communities by introduced species. Molecular Ecology (e-pub.) - doi: 10.1111/mec.14037. Enllaç a l'article
 
Novetats per a la flora catalana al num 80 del Butlletí de la ICHN Imprimeix
dimarts, 7 de març de 2017 11:39
AddThis Social Bookmark Button

 

Aquests dies s'està distribuint el volum 80 del Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural, que porta data de 2016.

 

El volum inclou un grapat de novetats florístiques, entre les quals destaca una espècie nova per als Pirineus i la península Ibèrica (Achillea roseoalba), una de nova per als Països Catalans (Crataegus laevigata, a la Vall d'Aran), dues de noves per a Catalunya (Lemna valdiviana, al Segrià i a la Noguera; Cytisus infestus, a l'Alt Empordà) una altra de "taxonòmicament" nova (Ludwigia  peploides, a la qual corresponen les cites antigues, errònies, de L. grandiflora, del Girionès i el Baix Empordà) o l'aclariment de la presència, dubtosa fins ara a Catalunya, de Melilotus segetalis (Alt Empordà)

 

Igualment són objecte d'articles algunes espècies rares o que feia temps que no eren retrobades (Narcissus x medioluteus) o espècies protegides que amplien la seva àrea (Buxbaumia viridis) o de les quals fins i tot es discuteix si són o no autòctones (Spirodela polyrrhiza), així com una bona colla de dades sobre diverses espècies al·loctones.

 

 

 

Més informació

Darrera actualització de dimarts, 7 de març de 2017 12:18
 
Nou Centre de Monitoratge de Biodiversitat a St. Llorenç i l'Obac Imprimeix
dimecres, 22 de febrer de 2017 20:08
AddThis Social Bookmark Button

 

Conèixer els canvis de la biodiversitat al llarg del temps en els ecosistemes mediterranis i tenir regularment un diagnòstic de l’estat de la natura és l’objectiu principal del nou Centre Pilot de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies, que està dirigit pel professor Joan Real, de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) segons que informa la UB.

Ubicació del nou Centre al Parc de St. Llorenç (Foto UB)

 

 

El nou centre, ubicat a la masia de la Mata, a Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, és una iniciativa pionera al territori català i a l’Estat en l’àmbit d’estudi de la gestió i conservació de la biodiversitat. Està cofinançat per la Universitat de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Fundació Biodiversitat del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

 

Més informació

Darrera actualització de dimecres, 22 de febrer de 2017 20:17
 
Suspès el Pla de Protecció del Montseny Imprimeix
divendres, 17 de febrer de 2017 14:42
AddThis Social Bookmark Button

El riu Tordera al cor del Parc Natural del Montseny (Foto: Viquipèdia)

 

 

 

Segons que informa Nació Digital, el Tribunal Suprem ha anul·lat el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc natural del Montseny aprovat l'11 de desembre de 2008 pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques. La sentència ha resolt en contra dels interessos de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya que havien presentat recurs contra una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de l'any 2015 favorable a la societat Polígon Industrial Can Sedó, SL, vinculada a l'explotació hidroelèctrica del pantà de Santa Fe, a Fogars de Montclús i que l'any 2012 havia presentat un recurs contenciós contra l'aprovació del nou Pla.

 

Més informació

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL