Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 13 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Parcel·les agrícoles petites, claus per a conservar la biodiversitat Imprimeix
dimarts, 30 de juliol de 2019 11:11
AddThis Social Bookmark Button

Crear un paisatge agrícola amb parcel·les petites i diferents tipus de conreus beneficia la biodiversitat de plantes i animals més que incrementar hàbitats semi-naturals, segons una recerca internacional que acaba de publicar la revista nord-americana PNAS i que dóna a conèixer el digital El Nacional. En l'estudi, liderat per l'Institut Nacional de Recerca Agronòmica de França (INRA) i el Centre Nacional per la Recerca francès (CNRS), han participat investigadors del grup de Malherbologia i Ecologia Vegetal de la Universitat de Lleida (UdL), del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals de l'Autònoma de Barcelona (CREAF UAB). També de les universitats d'Alacant, Múrcia i Rey Juan Carlos; així com d'altres centres de recerca de Canadà, Alemanya, Suïssa, Hongria, Suècia i el Regne Unit.

Els investigadors catalans Jordi Recasens, Xavier Oriol Solé-Senan i Irene Robleño (UdL); Assu Gil, David Giralt i Gerard Bota (CTFC); Lluís Brotons (CTFC-CREAF UAB); Jordi Bosch (CREAF UAB) i José Antonio Barrientos (UAB) participen en l'equip que ha desenvolupat un estudi a gran escala, amb una trentena de laboratoris i un enfocament empíric únic que ha cobert vuit regions d'Europa i Canadà. Així han fet el seguiment de 1.305 parcel·les conreades de 435 paisatges agrícoles d'un quilòmetre quadrat, identificant més de 167.000 individus de 2.795 espècies pertanyents a set grups taxonòmics (aus, papallones, abelles, sírfids, aranyes, escarabats i plantes arvenses).

 

Més informació

  • Clélia Sirami, Nicolas Gross, Aliette Bosem Baillod, Colette Bertrand, Romain Carrié, Annika Hass, Laura Henckel, Paul Miguet, Carole Vuillot, Audrey Alignier, Jude Girard, Péter Batáry, Yann Clough, Cyrille Violle, David Giralt, Gerard Bota, Isabelle Badenhausser, Gaëtan Lefebvre, Bertrand Gauffre, Aude Vialatte, François Calatayud, Assu Gil-Tena, Lutz Tischendorf, Scott Mitchell, Kathryn Lindsay, Romain Georges, Samuel Hilaire, Jordi Recasens, Xavier Oriol Solé-Senan, Irene Robleño, Jordi Bosch, Jose Antonio Barrientos, Antonio Ricarte, Maria Ángeles Marcos-Garcia, Jesús Miñano, Raphaël Mathevet, Annick Gibon, Jacques Baudry, Gérard Balent, Brigitte Poulin, Françoise Burel, Teja Tscharntke, Vincent Bretagnolle, Gavin Siriwardena, Annie Ouin, Lluis Brotons, Jean-Louis Martin, and Lenore Fahrig (2919), Increasing crop heterogeneity enhances multitrophic diversity across agricultural regions. PNAS first published July 29, 2019. https://doi.org/10.1073/pnas.1906419116 [enllaç a l'article]
Darrera actualització de dimarts, 30 de juliol de 2019 11:30
 
9è Congreso de Biología de la Conservación, a Granada Imprimeix
dimarts, 16 de juliol de 2019 11:24
AddThis Social Bookmark Button

 Acaba de tenir lloc, entre el 9 i el 12 de juliol, a Granada, el 9è Congreso de Biología de la Conservación de Plantas, organitzat per la Sociedad Española de Biología de la Conservación de Plantas i la Universidad de Granada.

Els organitzadors han posat a disposició en obert el Llibre de Resums, que es pot descarregar en pdf.

A part de les comunicacions i tallers directament relacionats amb la conservació, el programa incloïa la presentació d'una Federación de Sociedades de Botánica, entitat que ja ha anat fent reunions preparatòries des de 2017  i registrada el passat mes de març com a Sociedad Española de Botánica (SEBOT)


A continuació indiquem les comunicacions relacionades amb la conservació de flora amenaçada dels Països Catalans:

 

 

Darrera actualització de dimarts, 16 de juliol de 2019 11:36
Llegiu-ne més...
 
Congrés de Botànica Pirenaico-Cantàbrica, a Girona Imprimeix
dilluns, 1 de juliol de 2019 10:40
AddThis Social Bookmark Button

 

 

Aquesta setmana comencen les activitats del XII Congrés de Botànica Pirenaico-Cantàbrica que tindrà lloc a Girona del 3 al 5 de juliol, a la seu de la Casa de Cultura de Girona (Plaça Hospital, 6). El programa inclou comunicacions de florística, taxonomia, vegetació, ecologia i també de conservació de flora.

 

Més informació

 
Campanyes d'erradicació a lleres fluvials Imprimeix
dijous, 20 de juny de 2019 11:08
AddThis Social Bookmark Button

Segons que informa el diari digital El Món, durant les darreres setmanes, s'han iniciat campanyes d'emergència per a l'erradicació de plantes invasores en diversos punts del país, principalment en lleres de rius. En destaquem dues:

Alternanthera philoxeroides (Amaranthaceae)

Inclosa al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, és una espècie originària d’Amèrica del Sud, que es va detectar el passat mes de febrer, gràcies als treballs d’un grup expert de la Universitat Autònoma de Barcelona, al riu Mogent, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental), per a la qual es va redactar un Pla de gestió o erradicació de l’espècie. Els treballs formen part d'un estudi de La Generalitat, el Consorci Besòs Tordera, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de La Roca del Vallès, Cardedeu i Vilanova del Vallès.

 

 

Retirada de plantes invasores a la riera de Mogent (Foto El Món/Departament de Territori i Sostenibilitat)

 

 

Més informació

Heracleum mantegazzianum (Apiaceae)

El julivert gegant o pampa del Caucas també és inclòs al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, i, simultàniament, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat els treballs per erradicar-la de la riba del riu Segre. Es tracta d’una planta exòtica invasora molt nociva, tant pel que fa al seu impacte en la natura com per les lesions que pot ocasionar en humans. L’actuació comprèn un tram de més de 50 quilòmetres entre les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell per la llera del riu.

 

 

Pampa del Caucas (Foto: Wikimedia Commons)

 

 

 


Més informació

Darrera actualització de divendres, 5 de juliol de 2019 12:59
 
Premis i Ajuts 2019 en Conservació Imprimeix
divendres, 7 de juny de 2019 08:21
AddThis Social Bookmark Button

S'han obert les convocatòries següents:

 

Premis Europeus Natura 2000 per a iniciatives de conservació de la natura----Data límit:30/09/2019

Premi Natura 2000, dissenyat per recompensar l’excel·lència en la gestió dels diferents llocs Natura 2000 i mostrar el valor agregat per a les economies locals.

European Comission – European Natura 2000 Award

 

Ajuts a la gestió forestal sostenible per a finques de titularitat pública--- Termini: 30 juny 2019

Es convoquen per a l'any 2019 els ajuts per a la gestió forestal sostenible per a les actuacions següents en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020

Ajuts a la gestió forestal sostenible per a finques de titularitat pública

Convocatòria CVE-DOGC-A-19149078-2019

FEADER

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL