Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Portal de Biologia de la Conservació de plantes
Progressos del Llibre Vermell del Marroc PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 3 de juliol de 2018 17:13
AddThis Social Bookmark Button

Moh Rejdali (esquerra), durant la presentació del Llibre Vermell de la flora marroquina al Congrés Internacional de Selinunte (Foto: C. Blanché)

 

Mohamed Fennane i Moh Rejdali han donat a conèixer al al Congrés OPTIMA celebrat a Selinunte l’estat de progrés del llibre vermell de la flora vascular del Marroc.  Ja s’han publicat sis dels deu fascicles previstos per a finalització de l’obra que, a més del diagnòstic UICN dels tàxons, ha de representar una contribució a la producció d’un nou catàleg florístic més actualitzat.


En l'estat actual de progrés, els autors han detectat 810 espècies amenaçades, de les quals, 240 son vulnerables (VU), 275 en perill (EN) i 292 en perill crític (CR). Els volums disponibles són difosos a través del lloc web de la comunitat botànica francòfona Tela Botanica


Més informació

  • Livre rouge de la flore vasculaire du Maroc – Mis en ligne: Tela Botanica  - enllaç
  • M. Fennane & M. Rejdali (2018). Moroccan Red data book: a basic tool for plant conservation. International Symposium: Botany at the intersection of Nature, Culture, Art and Sciences. Selinunte (Sicilia). 28-30 june 2018 
Erradicació d’invasores per a ús medicinal PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 3 de juliol de 2018 16:40
AddThis Social Bookmark Button

Ambrosia artemisiifolia (Andrew Butko CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons)L’equip d’Ekaterina Khozuharova, de la Universitat de Sofia (Bulgària) i col·laboradors han presentat al Congrés OPTIMA celebrat a Selinunte aquest cap de setmana una proposta de combinació de les activitats d’erradicació de poblacions d’espècies al·lòctones invasores combinada amb l’ús medicinal que se’n podria derivar, segons els usos etnobotànics dectectats i les dades dels assaigs farmacològics disponibles.


Els investigadors proposen els casos d’Ambrosia artemisiifolia, Erigeron canadensis, Xanthium strumarium i Dittrichia graveolens, amb potencials usos medicinals, com a candidats a fer part d’aquest programa.


Al Portal BioC ja havíem presentat una iniciativa paral·lela d’ús d’espècies invasores, en aquell cas, com a aliments (“Eat the Invaders", vegeu E-Opinió 27 al Portal BioC) En tots dos casos, es tracta d’afavorir-ne l’erradicació a través de la valorització del material vegetal no volgut (de manera similar a com es fa amb alguns residus industrials, agronòmics o de jardineria) que en pugui finançar les accions d’eliminació.

 

Més informació

  • E. Kozuharova, I. Ionkova & F.M. Raimondo (2018). Invasive alien species-Potential cheap resources of plant substances for medicinal use. International Symposium: Botany at the intersection of Nature, Culture, Art and Sciences. Selinunte (Sicilia). 28-30 june 2018. Palermo.
Darrera actualització de dimarts, 3 de juliol de 2018 16:55
 
Recuperació post incendi de l'esperó de Formentera PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 3 de juny de 2018 22:09
AddThis Social Bookmark Button

Nucli poblacional de l'esperó de Formentera en plena floració (28 de maig de 2018). Foto: C. Blanché

 

Ara fa una mica menys d'un any, el Portal BioC informava de l'incendi repetit de la localitat clàssica de l'esperó de Formentera (Delphinium pentagynum subsp. formenteranum). Les condicions meteorològiques de la primavera de 2018 i les mesures preventives preses pels serveis de Biodiversitat del Govern Balear han aconseguit que el rebrot de rizomes i les taxes de floració hagin estat altíssimes.

 

El perill de trepig i d'alteració del sòl per les tasques de desbrossament ha estat acuradament supervisat per la conselleria des de fa mesos (vegeu vídeo del reportatge d'IB3) i el cens d'individus reproductors d'ara mateix en les zones cremades és superior al d'anys anteriors (llevat de la vora del vial, on van aparcar els mitjans d'extinció, on hi ha hagut una notable reducció).

 

Ara cal un seguiment de la recuperació de tot l'hàbitat i la comprovació de l'evolució futura de la població, a llarg termini, que pot trobar cabuda en el Pla Font Quer de Conservació de la flora de les Pitiüses, endegat l'any passat pel Govern Balear. Un incendi produït fa uns anys a la població de Villarino (Salamanca) de l'espècie d'esperó pròxima, Delphinium fissum subsp. sordidum, ha generat igualment una bona resposta de restitució demogràfica a partir dels rizomes dorments que van sobreviure al foc, almenys durant els primers anys.

 

Més informació

Darrera actualització de diumenge, 3 de juny de 2018 22:26
 
La gestió del Parc Natural de la Garrotxa PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 19 de juny de 2018 21:43
AddThis Social Bookmark Button

Vegetació d'aiguamoix a l'entorn de la sorgència de La Deu, al paratge de La Moixina, del Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa (Foto C. Blanché)La revista Mètode acaba de publicar un volum monogràfic ("Estimats Volcans") on figura l'article del director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Francesc Xavier Puig Oliveras, titulat La gestió del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (reflexions en l'horitzó del 2030), on reflexiona sobre l'experiència acumulada des de la seva aprovació, l'any 1982, amb la mirada posada en els reptes de la societat del s. XXI

Enllaç a l'article

Darrera actualització de dimarts, 19 de juny de 2018 21:50
 
Gestió d'ungulats en parcs naturals PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 16 de maig de 2018 14:13
AddThis Social Bookmark Button

Foto: Boletin GeoBio/Junta de Andalucía

 

 

 

Un dels problemes de conservació de plantes en pastures d'alta muntanya a la península Ibèrica és el de la sobrepastura. Ara, el Boletín de Medio Natural Y Espacios Protegidos de la Junta d'Andalusia publica les principals conclusions de la taula rodona que va tenir lloc el passat mes d'abril, sobre com gestionar les poblacions d'ungulats al Parque Nacional de Guadarrama.

 

Les mesures proposades inclouen la reducció de densitat de la fauna, captures controlades o plans de gestió específics i es poden llegir en aquest enllaç.

 

Més informació

 

Darrera actualització de dimecres, 16 de maig de 2018 14:23
 
<< Inicia < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL