Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Portal de Biologia de la Conservació de plantes
Tesi doctoral sobre història de la conservació de la natura PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 19 d'octubre de 2018 07:34
AddThis Social Bookmark Button

El Parc Nacional de Sant Maurici-Aigüestortes va ser creat l'any 1955. Avui és un focus d'atracció turística que requereix mesures estrictes de gestió del flux massiu de visitants (Foto: C. Blanché)

 


El passat mes de setembre es va presentar a la Universitat Autònoma de Barcelona la tesi doctoral de Judit Gil Farrero "Natura en conflicte. La construcció del patrimoni natural a Catalunya, del franquisme a la democràcia (1955-1992)", duta a terme al Centre d'Història de la Ciència (CEHIC).


Dirigit per Agustí Nieto, a partir de l'anàlisi de la creació de tres parcs (Sant Maurici-Aigüestortes, Aiguamolls de l'Empordà i Zona Volcànica de la Garrotxa) el treball permet la comprensió dels primers combats per la conservació de la natura durant el franquisme, que han estat les bases de la política de gestió del medi natural que encara tenen una influència decisiva, tant positiva com negativa, en la nostra realitat d'avui i dels propers anys.

Des d'ara, el resum de la tesi es pot consutar en pdf a Academia.edu

Més informació

 
Aprovada l'Estratègia Catalana de Biodiversitat 2030 PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 13 de setembre de 2018 15:50
AddThis Social Bookmark Button

 

S'ha publicat aquest estiu a DOGC l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030. Properarment ampliarem la informació.

 

 

Més informació

Darrera actualització de dijous, 13 de setembre de 2018 15:54
 
SOS Costa Brava PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 4 de setembre de 2018 12:31
AddThis Social Bookmark Button

Durant aquest estiu, la campanya SOS-Costa Brava, ha denunciat la represa d'una quarantena de projectes transformadors dels pocs espais encara no alterats d'aquest territori. Paradoxalment, en els mateixos dies, es prepara una sol·licitud a la UNESCO per declarar la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera!

 

Des del Portal BioC volem inormar que el passat mes d’agost es va presentar el manifest #SOScostabrava, que és un crit d’alerta a la societat catalana, al conjunt de municipis i Ajuntaments del litoral gironí i al Govern de la Generalitat de Catalunya davant l’allau d’amenaces que planen sobre el medi ambient, el paisatge i la qualitat de vida a la Costa Brava.

 

 

Més informació


Manifest SOS-CostaBrava - Web IAEDEN

Darrera actualització de dimarts, 4 de setembre de 2018 12:37
 
Relleu al Jardí Botànic de València PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 7 de setembre de 2018 09:19
AddThis Social Bookmark Button 

 

 

 

 

 

Després de vuit anys al capdavant de la institució, la Dra. Isabel Mateu (dreta) ha deixat la direcció del Jardí el passat mes de juliol. Ha estat nomenat com a nou director el Dr. Jaime Güemes (esquerra), president de la Societat Espanyola de Biologia de la Conservació de Plantes.Més informació

Darrera actualització de divendres, 7 de setembre de 2018 09:31
 
Filogeografia per a prioritzar en Conservació PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 17 de juliol de 2018 11:21
AddThis Social Bookmark Button

Coritospermum huteri, endemisme del Puig Major (Mallorca), estudiat pel BioC i per l'article. Foto: C. Blanché

 

 

La prestigiosa revista Biological Conservation publicarà al volum del mes d'agost proper un article de revisió dels investigadors provençals Fréderic Médail i Alex Baumel que destaca el poc ús que es fa de les dades filogeogràfiques per a l'establiment de prioritats en conservació de flora, contràriament al gran potencial que té aquest tipus de dades per a la definició d'unitats de conservació.

 


L'article demostra com els endemismes mediterranis d'àrea reduïda (després d'avaluar-ne 84 casos) tenen diversitat genètica estructurada en el 56 % dels casos i que no són, per tant, "vies mortes" evolutives, sinó un potent llegat evolutiu que mereix ser emprat en la planificació pràctica real de conservació proactiva, agrupant paquets d'espècies presents conjuntament en els hot-spots de biodiversitat.

 


Una part molt important dels exemples estudiats és de la flora vascular de la riba nord de la Mediterrània Occidental, incloent-hi un nombre rellevant d'endemismes dels Països Catalans.

 


Més informació

  • Médail, F. & A. Baumel (2018). Using phylogeography to define conservation priorities: The case of narrow endemic plants in the Mediterranean Basin hotspot. Biological Conservation 224: 258-266 (enllaç al resum i a l'article)
Darrera actualització de dimarts, 17 de juliol de 2018 11:50
 
<< Inicia < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL