Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qui està en línia?

Tenim 136 visitants en línia

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Nou manual de seguiment de flora protegida Imprimeix
divendres, 29 de novembre de 2019 13:06
AddThis Social Bookmark Button

El Govern d'Aragó ha publicat un llibret amb el manual de seguiment de la flora d'interès comunitari que és objecte de conservació per l'administració aragonesa, del qual són autors Begoña Garcia i col·laboradors (Garcia et al, 2019).


L'obra, que duu per títol Manual de seguimiento para especies de flora de interés comunitario, inclou 33 tàxons aragonesos dels diversos annexos de la Directiva Hàbitats i presenta el resultat del seguiment de 5 anys. Conté una part metodològica (com es fan els censos, les plantilles de presa de dades, etc.) i les monografies de les 33 espècies que han estat seguides (incloent-hi briòfits, licòfits i pteridòfits), que són Androsace pyrenaica, Apium repens, Arnica montana, Artemisia eriantha, Boleum asperum, Borderea chouardii, Buxbaumia viridis, Centaurea pinnata, Coronopus navasii, Cypripedium calceolus, Diphasiastrum alpinum, Erodium paularense, Euphorbia nevadensis, Galanthus nivalis, Gentiana lutea, Huperzia selago, Leucobryum glaucum, Lycopodium clavatum, Lythrum flexuosum, Marsilea strigosa, Narcissus asturiensis, N. bulbocodium, N. triandrus, Orthotrichum rogeri, Petrocoptis montsicciana, P. pseudoviscosa, Puccinellia pungens, Riella helicophylla, Ruscus aculeatus, Sideritis javalambrensis, Sphagnum spp. i Spiranthes aestivalis, moltes de les quals, presents a la flora dels Països Catalans.

 

L'obra forma part del projecte LIFE+RESECOM (2013-2018), concedit al Govern d'Aragó i al Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), per tal d'establir una xarxa de seguiment d'espècies i d'hàbitats d'interès comunitari. Des del web del projecte es poden baixar els documents de difusió, els protocols tècnics de seguiment, les eines de presa de dades (incloent-hi Apps per a mòbils d'entrada de dades demogràfiques i corològiques) i els dos llibres produïts, el Manual de les espècies i el Manual dels hàbitats.

 

Més informació

María Begoña García González, Guillén Sanz Trullén, Silvia López Udías, Pablo Tejero Ibarra, José Luís Silva Hernández de Santaolalla, Iker Pardo Guereño, Manuel Pizarro Gavilán, Daniel Gómez García, Carlos Fabregat Llueca, Ricardo García González y David Guzmán Otano (2019). Manual de seguimiento para especies de flora de interés comunitario. Gobierno de Aragón, Saragossa, Dipòsit legal:  Z 790-201 (102 pp, sense ISBN)

Enllaç al document i d'altres materials del projecte LIFE+RESECOM - Feu clic aquí

Darrera actualització de divendres, 29 de novembre de 2019 17:06
 
NOU: Convocats els ajuts a espècies i hàbitats Imprimeix
dimecres, 20 de novembre de 2019 09:19
AddThis Social Bookmark Button

 

ACTUALITZACIÓ - Ja s'ha publicat al DOGC la convocatòria d'ajuts "als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies", en el marc de Pla de desenvolupament rural de Catalunya, per Resolució TES/2920/2019, de 8 de novembre. Aquest programa és co-finançat amb fons europeus (43 %).

Per a subvencions als espais naturals de protecció especial (ENPE) es destinen 2.900.000 eur, amb una distribució ja prefixada per parc, per als altres espais PEIN es reserven 1.200.000 eur, per les zones humides, 200.000 eur. Finalment, per a "hàbitats i espècies protegides, singulars i amenaçades" es destinen 200.000.

S'entén que aquest darrer import és el ha de cobrir les actuacions orientades a totes les espècies de fauna i flora, incloent-hi la preparació/redacció dels plans de recuperació.

El termini de presentació és d'un mes des de la publicació, és a dir, que finalitza el 8 de desembreMés informació

  • Resolució TES/2920/2019, de 8 de novembre, de convocatòria de subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 (operacions 04.04.01 i 07.01.01) per a l'any 2020 (ref. BDNS 481382) - Enllaç
Darrera actualització de dimecres, 20 de novembre de 2019 09:24
 
Anunci de Convocatòria de subvencions per a espècies i hàbitats Imprimeix
dimarts, 19 de novembre de 2019 14:12
AddThis Social Bookmark ButtonFa uns dies es van publicar al  DOGC les bases de subvencions destinades a espais naturals, hàbitats i espècies (ORDRE TES/184/2019, de 10 d'octubre). Només es tracta, però de les bases. Es preveu que la convocatòria en ferm es publiqui aviat, i un cop es publiqui hi haurà un mes de termini per presentar les sol·licituds.


Aquestes bases contemplen quatre àmbits geogràfics de treball (1 Espais naturals de protecció especial, 2 PEIN, 3 zones humides, 4 tot Catalunya). En aquesta convocatòria, a més de poder-se finançar actuacions orientades a la conservació de flora i fauna protegida o singular (així com a eliminació d’exòtiques, regulació d’ús públic, etc.), com a novetat important es permet finançar l’elaboració d’estudis de base per a plans de recuperació o conservació d’espècies en l’àmbit 4 (tot Catalunya) i 1 (ENPEs).


Més informació:

  • ORDRE TES/184/2019, de 10 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 (operacions 04.04.01 i 07.01.01). - Enllaç
Darrera actualització de dimarts, 19 de novembre de 2019 14:17
 
Herniaria alpina, novetat per a la Península Ibèrica Imprimeix
dilluns, 18 de novembre de 2019 13:00
AddThis Social Bookmark Button

Hàbit general d'Herniaria alpina (Foto: M. Guardiola / Anales del Jardín Botánico - CC BY 4.0)

Moisès Guardiola acaba de publicar als Anales del Jardín Botánico de Madrid la troballa que va fer l'any passat d'Herniaria alpina Chaix a les Capçaleres del Ter i que suposa una novetat per a la flora de península Ibèrica.

 

L'article valora la posició taxonòmica i la distribució coneguda d'aquest oròfit alpino-pirinenc, molt rar al nostre país. Pel que fa a l'estat de conservació, afectat principalment per la sobrefreqüentació a causa d'activitats recreatives de muntanya, l'autor avalua la població ibèrica/catalana com a VU° D1+2, tenint en compte el possible efecte de rescat de les poblacions pirinenques franceses.Més informació

  • Guardiola, M. (2019) - Herniaria alpina (Caryophyllaceae) in the Iberian Peninsula. Anales del Jardín Botánico de Madrid 76 (2) - e086: 1-5. Enllaç al pdf.
Darrera actualització de dilluns, 18 de novembre de 2019 13:12
 
Nou Catàleg de flora al·lòctona de Catalunya Imprimeix
dijous, 14 de novembre de 2019 11:52
AddThis Social Bookmark Button

Novetat Editorial

Pere Aymerich i Llorenç Sàez acaben de publicar al darrer volum de Mediterranean Botany, que edita la Universidad Complutense de Madrid, un nou catàleg de flora al·lòctona catalana.

Les dades aportades en aquesta llista permeten al autors fer una interessant nova re-anàlisi de la flora al.lòctona de Catalunya i ofereixen una eina de base per als cada dia més nombrosos treballs de recerca sobre plantes introduïdes.

A data de final de 2018 (que és quan els autors han tancat el llistat), la flora catalana al·lòctona és constituïda per 1068 tàxons (espècies i subespècies, incloses les d'origen híbrid), cosa que significa més del doble dels que constaven a la primera síntesi deTeresa Casasayas (Casasayas, 1989).

Igualment, es tracta d'una eina de primer ordre per a la gestió de la flora introduïda al nostre país. Pot sobtar els lectors que als agraïments del treball no hi consta que hagi comptat amb finançament de l'administració pública catalana i que, en canvi, contingui el 50% més del nombre d'al·lòctones oficialment reconegudes al catàleg oficial de la Generalitat, denominat Exocat, que en conté unes 700 (http://exocatdb.creaf.cat/ base_dades/)(accés 14/JUN/2019).

 

Més informació

Pere Aymerich & Llorenç Sáez (2019) Checklist  of  the  vascular  alien  flora  of  Catalonia  (northeastern  Iberian Peninsula, Spain).  Mediterranean Botany 40(2): 215-242. Enllaç al resum i a l'article:  https://doi.org/10.5209/mbot.63608

Darrera actualització de dijous, 14 de novembre de 2019 12:29
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL