Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Portal de Biologia de la Conservació de plantes
NOVETAT: Guia del Jardí de la UB PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 26 de maig de 2023 15:00
AddThis Social Bookmark Button



Edicions de la Universitat de Barcelona acaba de publicar la Guia botànica del jardí Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona de la qual són autors Cèsar Blanché i Vergés i Ramon Maria Masalles i Saumell.



Amb un pròleg d'Agustí Alcoberro, vicerector de la universitat, la guia recull un catàleg de les prop de 250 plantes vasculars que hi ha al jardí organitzades en forma de fitxes, cada una de les quals inclou: el nom científic i el popular (en català, castellà, francès i anglès); una breu descripció morfològica acompanyada de fotografies; la distribució geogràfica i l’ecologia; una indicació del període de floració i fructificació i, en molts casos, dades sobre els seus usos i algun apunt històric. El llibre també conté índexs de noms científics i de noms en català, un glossari i, dins de la solapa, un plànol detallat que, a més de permetre localitzar i identificar les plantes tot passejant pel jardí, ofereix informació sobre la flora i les visites guiades a l’Edifici Històric.


Format: 17 x 23 cm
Pàgines: 200
ISBN: 978-84-9168-818-1
Data d’edició: 2023

Presentació: 20/6/2023 - Jardí de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona - Enllaç

  • Més informació i pdf de mostra - enllaç
Darrera actualització de divendres, 9 de juny de 2023 11:24
 
Es jubila el Prof. Carles Benedí i González PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 2 d'octubre de 2024 08:05
AddThis Social Bookmark Button

El nostre company Carles Benedí i González es va jubilar ahir després d'una fructífera vida acadèmica com a Professor Titular al Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la UB.

 

Especialista en la taxonomia dels gèneres Verbascum / Celsia i de la tribu de les Anthemideae, grups als quals va dedicar les tesis de llicenciatura i de doctorat, respectivament, ha estat part activa del grup d'editors de Flora Iberica, obra senyera de la flora mediterrània occidental de les darreres dècades, del qual ha estat autor o coautor de gairebé 50 gèneres. Destaquen les seves contribucions a les famílies de les escrofulariàcies, euforbiàcies i, particularment, asteràcies, d'on és un especialista europeu de primer ordre en la tribu de les Anthemideae.

 

En el camp de l'activitat docent, és membre del Grup d'Innovació Docent en Botànica Aplicada a les Ciències Farmacèutiques (GIBAF), a través del qual ha participat en la millora de la qualitat docent de les assignatures de Botànica dels graus de Farmàcia i de Ciència i Tecnologia dels Aliments. I en el camp de la gestió acadèmica ha estat cap de la secció de Botànica, secretari i vicedegà de la Facultat de Farmàcia i ha participat en nombroses comissions, encàrrecs i grups de treball al si de la Universitat de Barcelona.

 

Li desitgem una joiosa vida en la nova etapa que comença!

Darrera actualització de dimecres, 2 d'octubre de 2024 08:45
 
Manifest de científics dels Països Catalans arran de les crisis múltiples i la pandèmia que vivim PDF Imprimeix Correu electrònic
dissabte, 25 de setembre de 2021 10:16
AddThis Social Bookmark Button

 

Manifest de científics dels Països Catalans

arran de les crisis múltiples i la pandèmia que vivim




Cèsar Blanché

 

 

El manifest dels científics dels Països Catalans  ja és accessible al web de la Institució Catalana d'Història Natural, filial de l'IEC. El document, preparat arran de les crisis múltiples i la pandèmia que vivim, pretén d’aportar a la societat la visió dels signants sobre la situació actual, i alhora apuntar algunes línies d’actuació que permetin evitar que repetim errors greus comesos en el passat i poder així encarar millor la construcció d’un nou futur. A continuació trobareu l'enllaç al document

 

 

Darrera actualització de diumenge, 17 de desembre de 2023 19:21
Llegiu-ne més...
 
Europaean Distributed Institute of Taxonomy PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 13 de maig de 2007 13:41
AddThis Social Bookmark Button

 S'ha iniciat el projecte EDIT (Europaean Distributed Institute of Taxonomy), que agrupa institucions de 27 països per al foment de la recerca en taxonomia, una de les eines bàsiques de la Biologia de la Conservació

Darrera actualització de dilluns, 21 de maig de 2007 17:26
Llegiu-ne més...
 
Seguiment 2024 de l'esperó de Bolós PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 9 de juliol de 2024 14:34
AddThis Social Bookmark Button


La nostra companya del BioC Maria Bosch ha dut a terme la campanya de seguiment d'enguany de l'esperó de Bolòs (Delphinium bolosii), una espècie protegida, amb la col·laboració de membres del cos d'agents rurals i dels guardes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, a les tres poblacions que s'estudien com a punts de control.

La població de Rubió de Baix (La Noguera) va produir una quantitat important de rosetes foliars (c. 2500) i un nombre més reduït de vares florals (c. 400, vs. c. 1500 en anys bons), amb una certa variació en el patró d'ocupació de l'espai i que, a finals de juny, presentaven un estat fenològic avançat, en fructificació i dispersió, mentre que d'altres apareixien sobtadament assecades, circumstància que s'atribueix als efectes de la sequera.  

El seguiment a la població d'Ulldemolins (Priorat), juntament amb els agents rurals de Falset, va presentar un patró similar però més acusat, amb un nombre molt important de rosetes basals i producció de molt poques tiges floríferes (89 vs 5000 i 2 vs. 385 en anys excepcionalment bons, en dos nuclis de seguiment pre-establerts), amb efectes molt aparents de la sequera.

 

Tiges floríferes que emergeixen de les formacions arbustives a Sant Llorenç del Munt

(Foto: Pere Martorell, 2024)


Visió superior de les flors amb els esperons intactes sense senyals de predació

(Foto: Pere Martorell, 2024)

 

Emergència de plàntules amb les primeres fulles (Foto: Pere Martorell, 2024)

 

 

Floració simultània de l'esperó de Bolós i del marcòlic a Sant Llorenç (Foto: Pere Martorell, 2024)

 

Al Parc Natural de Sant Llorenç, amb la cooperació de la guarderia del parc natural, es van detectar molt pocs individus reproductors (un total de 25 vs. c.350 com a màxim d'un any bo) però amb força rosetes (moltes de les quals encara estaven ben verdes i ufanoses), en un estat hídric de l'hàbitat força humit i un xic endarrerit fenològicament. És de destacar que de l'examen de les flors no s'ha detectat cap esperó foradat per predació d'insectes visitants il·legítims. Tot plegat revela un baix estrès hídric en aquesta població (probablement per una més gran precipitació local i d'un juny relativament poc calorós), tot oferint imatges de floracions simultànies de Delphinium bolosii amb el marcòlic (Lilium martagon) o la didalera groga (Digitalis lutea).

Aquestes dades seran analitzades amb detall un cop feta una darrera visita, encara pendent, i valorades en el conjunt de la sèrie de seguiments, que en alguna població ja ateny els 25 anys.

 

Més informació

  • Bosch, M. - Esperó de Bolòs - Planta del Mes (Portal BioC) - Enllaç
Darrera actualització de dimarts, 9 de juliol de 2024 16:48
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL