Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
El BioC, a la Jornada sobre biodiversitat PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 13 de desembre de 2016 20:50
AddThis Social Bookmark Button

El canvi climàtic comporta efectes com ara l’augment del nivell del mar, la desaparició de moltes zones costaneres, la desaparició dels esculls coral·lins vius, els canvis en les rutes migratòries dels ocells, l’increment d’espècies invasores a moltes regions, o la irrupció de malalties tropicals en zones temperades. Les repercussions futures d’aquest canvi tan profund són imprevisibles a tot el planeta, i en aquest escenari, un nou moviment  —conegut amb el nom de neo-green— postula alternatives per gestionar la riquesa biològica.

 

La jornada de debat i participació «La biodiversitat enfront el canvi global», organitzada per l'IRBio ha abordat avui l’impacte de l’antropocè, un terme que es refereix al nou període geològic en què l’espècie humana ha esdevingut un agent biogeoquímic fonamental, amb capacitat d’afectar no només la seva pròpia vida sinó també la del conjunt del planeta.

 

Han participat a la Jornada els membres del BioC Julià Molero, Anna Rovira i Cèsar Blanché. Aquest darrer ha intervingut a la taula rodona “Què fem amb la natura en un món dirigit per l’home?”, juntament amb Xavier Ferrer, Joandomènec Ros, Xavier Sans i Marta Riutort.

 

Més informació

 

Darrera actualització de dilluns, 9 de gener de 2017 12:18
 
Es presenta CromoCat 2016 PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 2 de desembre de 2016 08:35
AddThis Social Bookmark Button

Portada de l'informe 2016 (Foto BioC)

 

Ahir es va lliurar l'informe 2016 corresponent a la introducció de dades genètiques sobre flora catalana per al Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC), tasca que es fa per conveni entre la Universitat de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, sota la coordinació del Prof.  Xavier Font.

 

Les dades genètiques s'agrupen en dos mòduls, CromoCat i GenoCat, on s'aporten dades cromosòmiques, al primer, i dades de diversitat genètica molecular, al segon. Per a l'informe 2016 s'ha prioritzat la tasca de bolcatge de GenoCat, del qual s'ha desenvolupat una nova versió (v. 4.0), basada en la combinació de fonts bibliogràfiques gestionades amb Zotero com en enllaços dinàmics d'actulització automàtica en el futur, especialment centrats enguany en els codis de barres genètics.

 

Amb les dades lliurades ahir, el mòdul CromoCat disposa de 57.317 registres (8.142 des quals són fonts bibliogràfiques) i el mòdul GenoCat ha atès la xifra de 20.926 (3.600 dels quals, bibliogràfics). L'equip del BioC responsable ha estat dirigit pel Prof. Joan Simon, i format pel mateix Joan Simon, Cèsar Blanché i Sergi Casanova.

 

L'informació de CromoCat es pot consultar des del mòdul de flora del mateix BDBC, i ha estat també integrada a la base de dades mundial CCDB fa poques setmanes.

 

Més informació

 

Darrera actualització de divendres, 2 de desembre de 2016 08:56
 
El Jardí de la UB, a BTV PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 29 de novembre de 2016 16:32
AddThis Social Bookmark Button

 

Ahir es va emetre per BTV el reportatge que es va gravar fa uns dies per a UB Divulga sobre el Jardí Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona.

 

El nostre company Cèsar Blanché resumeix al programa "Verd Primera"  les característiques del jardí, que ha estat objecte d'un projecte d'innovació docent a càrrec del GIBAF i d'una catalogació, feta conjuntament amb el Dr. Ramon M. Masalles, que hi ha censat fins a 250 espècies, algunes de les quals amenaçades, protegides o catalogades. El jardí es pot visitar lliurement i un cop a l'any s'hi fan visites guiades.

 

 

Més informació

Darrera actualització de dimarts, 29 de novembre de 2016 16:45
 
Descoberta una nova espècie de gramínia PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 15 de novembre de 2016 10:03
AddThis Social Bookmark Button

 

El nostre company Julià Molero, conjuntament amb d'altres investigadors del GReB, acaben de publicar la descoberta d'una nova espècie de gramínia, Festuca dertosensis Pike et al., coneguda fins ara exclusivament de les muntanyes del sud de Catalunya i del nord del País Valencià.

 

Els estudis per identificar aquesta gramínia es van iniciar l'any 2002, tot explorant les raríssimes festuques de les muntanyes meridionals. Finalment, s'ha descrit aquest nou tàxon que, en l'estat de coneixements actuals ha de ser considerat com un endemisme de les serres dels Ports, Cardó i el Montsià, a cavall de les demarcacions de Castelló i Tarragona.

 

 

 

 

 

 

 

Àrea de distribució de la nova espècie (Foto: Willdenowia)

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyke S., Sáez L., Molero J. & Garnatje T. 2016: Festuca dertosensis (Poaceae), an overlooked fescue from the NE Iberian Peninsula. — Willdenowia 46: 367–377. doi: http://dx.doi.org/10.3372/wi.46.46305

 


Més informació

Darrera actualització de dimarts, 15 de novembre de 2016 14:27
 
Visites botàniques guiades PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 7 d'octubre de 2016 13:45
AddThis Social Bookmark Button

 

En el context de les activitats de divulgacio de la UB, els interessats ja es poden inscriure a una de les visites que tindrà lloc al jardí Ferran i Soldevila de l’Edifici Històric de la Universitat els dies 24, 25, 26 i 27 d’octubre. Participen com a guies en aquesta activitat Ramon Maria Masalles i César Blanché, catedràtics de Botànica de la UB i membres de l'IRBio, i José Manuel Blanco Moreno i Estela Illa Bachs, tots dos professors del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències de la Salut (UB-IRBio).

 

L’organització de les Visites botàniques és a càrrec de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de l’Àrea de Comunicació de la Universitat de Barcelona, amb el finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat - Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

 

Cal recordar que el GIBAF (grup d'innovació docent on participen diversos membres del BioC) ha estat l'impulsor d'una campanya de recuperació de les activitats formatives que conté el jardí.

 

Més informació

Darrera actualització de divendres, 7 d'octubre de 2016 13:55
 
30 anys d’estudi de la flora de Paraguai dirigits per J. Molero PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 14 de setembre de 2016 15:09
AddThis Social Bookmark Button

 

Dins dels actes d’invitació de professors estrangers que finança el Grup de Recerca de Biodiversitat i Biosistemàtica vegetals, en el qual s'integra l'equip de Biologia de la Conservació, ha tingut lloc una sessió monogràfica dedicada a l’estudi i conservació de la diversitat taxonòmica i genètica de la flora de Paraguai, per part dels membres del BioC durant trenta anys, sota la direcció del Prof. Julià Molero.

L’acte, presentat pel nostre company Cèsar Blanché, ha estat també un moment de felicitació pel pas del professor Molero a la categoria de professor emèrit de la UB i de donar-li la benvinguda al nou càrrec.

 

La sessió ha comptat amb tres ponències:

 

  • Julià Molero (UB): “La cooperación científica de la Universidad de Barcelona en el entorno de la Flora del Paraguay: 30 años de actividades. Expediciones botánicas y taxonomía”

 

El professor J. Molero durant la seva intervenció (Foto J. Simon)

 

  • Joan Simon (UB): “Los Proyectos CROMOPAR y SIIDIGE sobre diversidad genètica y taxonòmica, útiles para la conservación de la flora vascular del Paraguay”

El Dr. J. Simon durant la seva presentació (Foto A. Rovira)

 

  • M. Fátima Mereles (CONACYT-Paraguay, Universidad Nacional de Asunción (FACEN-UNA): “Conservación de la flora del Paraguay: precedentes, estado actual y alternativas para un futuro sustentable”


La Dra. M. F. Mereles, durant la seva intervenció (Foto J. Simon)

Darrera actualització de dimecres, 14 de setembre de 2016 15:21
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL