Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
NOVETAT: Guia del Jardí de la UB PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 26 de maig de 2023 15:00
AddThis Social Bookmark Button



Edicions de la Universitat de Barcelona acaba de publicar la Guia botànica del jardí Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona de la qual són autors Cèsar Blanché i Vergés i Ramon Maria Masalles i Saumell.



Amb un pròleg d'Agustí Alcoberro, vicerector de la universitat, la guia recull un catàleg de les prop de 250 plantes vasculars que hi ha al jardí organitzades en forma de fitxes, cada una de les quals inclou: el nom científic i el popular (en català, castellà, francès i anglès); una breu descripció morfològica acompanyada de fotografies; la distribució geogràfica i l’ecologia; una indicació del període de floració i fructificació i, en molts casos, dades sobre els seus usos i algun apunt històric. El llibre també conté índexs de noms científics i de noms en català, un glossari i, dins de la solapa, un plànol detallat que, a més de permetre localitzar i identificar les plantes tot passejant pel jardí, ofereix informació sobre la flora i les visites guiades a l’Edifici Històric.


Format: 17 x 23 cm
Pàgines: 200
ISBN: 978-84-9168-818-1
Data d’edició: 2023

Presentació: 20/6/2023 - Jardí de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona - Enllaç

  • Més informació i pdf de mostra - enllaç
Darrera actualització de divendres, 9 de juny de 2023 11:24
 
Dades cromosòmiques de flora amenaçada PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 13 de gener de 2020 15:32
AddThis Social Bookmark Button

La revista Flora Mediterranea, que edita la societat botànica OPTIMA, acaba de publicar, en el darrer volum de desembre de 2019 un article del nostre equip de recerca (Bosch et al., 2019), on s'aporten dades cromosòmiques noves d'espècies amenaçades de la nostra flora.



S'hi estudien tres poblacions de Delphinium bolosii i l'única coneguda de D. mansanetianum (Ranunculaceae), així com una d'Hesperis laciniata subsp. laciniata (Brassicaceae), i una de Silene neglecta (Caryophyllaceae).



El treball ha comptat amb la col·laboració de les estudiants de Treball Dirigit Chaimae Bouhriba i Sandra Candela en el treball de laboratori, juntament amb els Agents Rurals de La Noguera i els Guardes del Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en la recol·lecció de llavors i l'ajut dels nostres companys ja jubilats, Anna Rovira i Julià Molero.

Més informació

Bosch, M., Sàez, L., Simon, J. & Blanché, C. 2019: Karyological study of some E Iberian threatened plants [In Kamari, G., Blanché, C. & Siljak-Yakovlev, S. (eds), Mediterranean plant karyological data - 29]. – Fl. Medit. 29: 321-328. http://dx.doi.org/10.7320/FlMedit29.32 - Enllaç al pdf de l'article

Darrera actualització de dilluns, 13 de gener de 2020 15:39
 
Novetats en flora al·lòctona PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 20 de desembre de 2019 13:16
AddThis Social Bookmark Button

En els darrers dies de l'any, la revista Collectanea Botanica acaba de publicar el volum 38, que inclou dues contribucions del nostre company Jordi López Pujol relatives a la flora al·lòctona.

 

D'una part, l'article de C. Gómez-Bellver et al, on s'aporten cites de cinc plantes al·lòctones noves per a Europa (Commelina erecta, Cylindropuntia fulgida, Dasylirion serratifolium, xGraptosedum i Senecio crassissimus), dues de noves per a la península ibèrica (Lobelia laxiflora subsp. angustifolia i Pennisetum flaccidum) i quatre de noves per a Catalunya (Dimorphotheca fruticosa, xGasteraloe beguinii, Opuntia elatior i Tradescantia sillamontana)






Kalanchoe daigremontiana
(Collectanea Botanica, CC BY 4.0)

 

 

 

L'altre article (González Gutiérrez et al) estudia les espècies de Kalanchoe silvestres a Cuba, amb una clau d'identificació, les descripcions i la distribució geogràfica. Dels sis tàxons tractats, tres són reportats de Cuba per primer cop i un,  K. laetivirens, és novetat mundial.

 

Més informació


  • Gómez-Bellver, C., Álvarez, H., Nualart, N., Ibáñez, N., Sáez, L. & López-Pujol., J. 2019. New records of alien vascular plants in Catalonia (NE Iberian Peninsula). Collectanea Botanica 38: e004. https://doi.org/10.3989/collectbot.2019.v38.004
  • González Gutiérrez, P. A., López-Pujol, J. & Gómez-Bellver, C. 2019. Notas sobre las especies de Kalanchoe (Crassulaceae) ocasionales y naturalizadas en Cuba. Collectanea Botanica 38: e011. https://doi.org/10.3989/collectbot.2019.v38.011
Darrera actualització de divendres, 20 de desembre de 2019 13:32
 
Lliurat l'informe CromoCat 2919 PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 5 de desembre de 2019 22:17
AddThis Social Bookmark Button

Aquesta setmana s'ha presentat al Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) el resultat dels buidatges del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya corresponents a l'any 2019, sota la direcció del Prof. Xavier Font, de la UB.


Un dels mòduls del BDBC és el de diversitat genètica de plantes, que enguany ha estat compilat pels membres del BioC Joan Simon i Cèsar Blanché. En aquesta ocasió s'ha presentat el repositori actualitzat de dades cromosòmiquesde la flora catalana, que amb les dades  incorporades el 2019 (1.293), ha atès la xifra de 59.750 registres.



Més informació

  • Font, X. [coord.] (2019) - Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya. Generalitat de Catalunya/Universitat de Barcelona [en lína]. Disponible a <http://bdbc.cat>
  • Simon, J. & C. Blanché (2016) - Karyological knowledge of the Catalan vascular flora inferred from “CromoCat” database. XV Colloque OPTIMA (Montpellier, 6-11 juny 2016) [en línia]. Disponible a <http://hdl.handle.net/2445/99592>
 
Ús sagrat de plantes aromàtiques mediterrànies PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 5 de desembre de 2019 14:53
AddThis Social Bookmark Button

Acaba de publicar-se en línia un article coordinat per Amots Dafni i Guillermo Benítez sobre la comparació històrica de l'ús de quatre plantes aromàtiques (murtra, alfàbrega, romani i sàlvia trilobada) en les religions monoteistes mediterrànies, en el qual ha participat el nostre company Cèsar Blanché. L'article ha estat publicat a Economic Botany, revista que edita el New York Botanical Garden.



Amots Dafni, professor jubilat de la Universitat de Haifa (Israel), va ser convidat pel BioC per impartir un curs monogràfic sobre biologia de la pol·linització a la UB i després va ser professor visitant al nostre grup i va acollir al seu departament la nostra companya Mane Martinell, en una estada l'any 2009. La col·laboració amb ell ha continuat posteriorment en el camp de la botànica històrica i els usos sagrats de plantes a les religions mediterrànies.


Més informació

  • Amots Dafni,  Theodora Petanidou, Irini Vallianatou, Ekaterina Kozhuharova, Cèsar Blanché, Ettore Pacini, Matin Peyman, Zora Dajić Stevanovic, Gian Gabriele Franchi & Guillermo Benítez (2019). Myrtle, Basil, Rosemary, and Three-Lobed Sage as Ritual Plants in the Monotheistic Religions: an Historical–Ethnobotanical Comparison. Economic Botany, XX(X), 2019, pp. 1–26 - Enllaç a l'article



 
Jubilació de Julià Molero PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 22 de novembre de 2019 14:01
AddThis Social Bookmark Button

A.M. Rovira, A. Gómez, M. Hernàndez, M.A. Ribera i J. Molero, a Scala Dei (Foto: C. Blanché)

 

El proppassat dia 25 d'octubre va tenir lloc el comiat per jubilació del nostre company Julià Molero, catedràtic de Botànica emèrit de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. La celebració va tenir lloc a la comarca del Priorat, bressol de la seva activitat botànica i va incloure una excursió botànica, la visita a la Cartoixa i caves de Scala Dei i un àpat a La Vilella Alta.

Malgrat el canvi de situació laboral, esperem comptar encara durant força temps amb la seva tasca i mestratge !

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL