Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Museu d'Història Natural de Catalunya
dijous, 31 de gener de 2008 12:09
AddThis Social Bookmark Button

Segons que informa el diari digital Vilaweb, el passat dia 21 de gener es va presentar a la premsa el nou Pla de Museus de Catalunya, que inclou quatre grans museus, un dels quals serà el d’Història Natural de Catalunya (MHNC). Segons el comunicat de premsa de la Generalitat,

“El Museu de Ciències Naturals acollirà les ciències de la terra (biologia, geologia, zoologia, botànica i paleontologia) i donarà una àmplia visió de la biodiversitat passada i present de Catalunya. El nucli fonamental d’aquest nou museu el formaran, entre altres, els actuals museus de Geologia i Zoologia de Barcelona i l’Institut Botànic de Montjuïc"

Els museus nacionals es creen per llei, i reben el suport de la Generalitat, que, tal com preveu la Llei de Museus, ha d’assumir almenys el 50% de les aportacions procedents de les administracions públiques en les despeses corrents dels museus. És previst que el projecte de museus estigui enllestit el 2010.
 
El nou  MHNC  preveu una estructura en xarxa amb participació del territori. Segons el comunicat,
 
"La seva xarxa estarà formada bàsicament pels museus d’història natural i pels jardins botànics i jaciments paleontològics ubicats en el conjunt del territori. En aquest cas, la xarxa de museus també s’articularà mentre es defineix el projecte del museu central per tal d’accelerar-ne la posada en marxa"

Es tracta d’un projecte envoltat d'una certa polèmica que, des de fa anys, intenta resoldre, per elevació, els problemes de finançament del nucli de museus i col•leccions de l’Ajuntament de Barcelona i que ara ha trobat articulació en aquest MHNC. L’estructura final del museu, en veritable xarxa equilibrada territorial o amb un museu-capçalera principal; la integració de totes les col•leccions (les principals, actualment preservades en centres de recerca o universitats, depenents de la conselleria d’universitats i recerca i no de Cultura); la compaginació de les funcions museístiques i de difusió cultural amb les de recerca i amb les estratègies de conservació ex-situ, són temes que el projecte haurà d’abordar en els propers mesos i que caldrà seguir de prop, atès que pot signficar una injecció econòmica no menyspreable que podria representar un canvi important en el sistema actual de col•leccions de biodiversitat de Catalunya.
 
Més informació:
 

 

Darrera actualització de dissabte, 2 de febrer de 2008 12:40