2011, Inici de la dècada per a la biodiversitat |
dimecres, 21 de desembre de 2011 19:46 | |||
2011, inici de la dècada per a la biodiversitat Cèsar Blanché
Després del 2010, un any que havia d’esdevenir fita important en la conservació de la biodiversitat, el 2011, en un context de crisi, no ha pogut evitar encomanar-se d’un cert desencant, d’avenços molt més lents del que caldria esperar, però també de noves iniciatives, com ara la década per a la diversitat biológica (2011-2020).
Efectivament, l’any 2010 era esperat amb candeletes per tots els esforços concentrats en la celebració de l’Any Internacional de la Biodiversitat, amb uns resultats força més migrats que les expectatives que s’hi havien dipositat (vegeu la nostra valoració al Portal BioC i a Conservación Vegetal) El 2011 no ha estat pas millor, en part per la ressaca del 2010, en part per la crisi general que vivim a totes les escales (l’estancament a la Cimera del Clima, a Durban, n'és l’exponent més recent). Si els propis documents fundacionals de la Biologia de la Conservació definien aquesta nova matèria com a “disciplina de crisi”, no podem pas negar que ens hem de trobar com peix a l’aigua! I per això, les organitzacions mundials i les grans plataformes internacionals s’han afanyat a readaptar-se cercant objectius més realistes i terminis més llargs (vistos també els magres resultats del 2011, Any Internacional dels Boscos): les estratègies ara allarguen les fites a aconseguir al 2014, al 2020 o fins al 2050. Aquesta mateixa setmana, el 17/12/2011, el CBD, en reunió plenària celebrada a Kanazava (Japó), ha acordat iniciar solemnement la Dècada de les Nacions Unides per a la Biodiversitat (2011-2020), que duu associat un Pla Estratègic per a la Biodiversitat (amb 7 programes temàtics i diversos focus transversals). Aquesta iniciativa de la década pot ser, novament, un dels paraigues on aixoplugar els (readaptats) plans de recerca, de gestió i d’educació en l’àmbit de la conservació de plantes, en susbtitució del ja finalitzat “Compte enrere 2010”.
Logotip de la dècada per a la Biodiversitat (2011-2020)
Un dels focus transversals del Pla Estratègic és, precisament, la Global Strategy for Plant Conservation (GSPC) que es va rellançar el mes de juliol de 2011 en una conferència internacional celebrada al Missouri Botanical Garden (St. Louis, EEUU) i que el 9 de setembre ja va produir una primera guia (Toolkit) per a implementar-la a escala nacional. Guia o Toolkit de la GSPC (enllaç al pdf) A escala europea, l’ Estratègia Europea per a la Conservació de Plantes 2008-2014 (ESPC) iniciada alguns anys abans, promoguda pel Consell d’Europa i, en el fons, promotora de la GSPC, és també un marc de referència que ens pot servir de guia i d'orientació en els propers anys.
CITACIÓ-PDF-HANDLE
|
|||
Darrera actualització de diumenge, 22 d'abril de 2012 11:21 |