Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
2011, Inici de la dècada per a la biodiversitat PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 21 de desembre de 2011 19:46
AddThis Social Bookmark Button

 

2011, inici de la dècada per a la biodiversitat

Cèsar Blanché

 

Després del 2010, un any que havia d’esdevenir fita important en la conservació de la biodiversitat, el 2011, en un context de crisi, no ha pogut evitar encomanar-se d’un cert desencant, d’avenços molt més lents del que caldria esperar, però també de noves iniciatives, com ara la década per a la diversitat biológica (2011-2020).

 

Efectivament, l’any 2010 era esperat amb candeletes per tots els esforços concentrats en la celebració de l’Any Internacional de la Biodiversitat, amb uns resultats força més migrats que les expectatives que s’hi havien dipositat (vegeu la nostra valoració al Portal BioC i a Conservación Vegetal)

El 2011 no ha estat pas millor, en part per la ressaca del 2010, en part per la crisi general que vivim a totes les escales (l’estancament a la Cimera del Clima, a Durban, n'és l’exponent més recent). Si els propis documents fundacionals de la Biologia de la Conservació definien aquesta nova matèria com a “disciplina de crisi”, no podem pas negar que ens hem de trobar com peix a l’aigua!

I per això, les organitzacions mundials i les grans plataformes internacionals s’han afanyat a readaptar-se cercant objectius més realistes i terminis més llargs (vistos també els magres resultats del 2011, Any Internacional dels Boscos): les estratègies ara allarguen les fites a aconseguir al 2014, al 2020 o fins al 2050. Aquesta mateixa setmana, el 17/12/2011, el CBD, en reunió plenària celebrada a Kanazava (Japó), ha acordat iniciar solemnement la Dècada de les Nacions Unides per a la Biodiversitat (2011-2020), que duu associat un Pla Estratègic per a la Biodiversitat (amb 7 programes temàtics i diversos focus transversals). Aquesta iniciativa de la década pot ser, novament, un dels paraigues on aixoplugar els (readaptats) plans de recerca, de gestió i d’educació en l’àmbit de la conservació de plantes, en susbtitució del ja finalitzat “Compte enrere 2010”.

 

Logotip de la dècada per a la Biodiversitat (2011-2020)

 

Un dels focus transversals del Pla Estratègic és, precisament, la Global Strategy for Plant Conservation (GSPC) que es va rellançar el mes de juliol de 2011 en una conferència internacional celebrada al Missouri Botanical Garden (St. Louis, EEUU) i que el 9 de setembre ja va produir una primera guia (Toolkit) per a implementar-la a escala nacional.

Guia o Toolkit de la GSPC (enllaç al pdf)

A escala europea, l’ Estratègia Europea per a la Conservació de Plantes 2008-2014 (ESPC) iniciada alguns anys abans, promoguda pel Consell d’Europa i, en el fons, promotora de la GSPC, és també un marc de referència que ens pot servir de guia i d'orientació en els propers anys.

Finalment, sense un document estratègic explícit, però amb un conjunt molt extens de desenvolupament normatiu fins aquest mateix 2011, la Llei espanyola de Biodiversitat (Ley 42/2007) i tots els decrets que la despleguen, dibuixen un full de ruta d’obligat compliment per a Catalunya que, a més, ha de començar a aplicar a fons el seu propi decret de flora amenaçada (D. 172/2008), que encara no ha vist sorgir ni un dels plans de recuperació/conservació que s’havien de fer en el termini de tres anys, que han acabat aquest mateix 2011.

Per tot plegat, sembla que l’ocasió de posar fil a l’agulla en conservació de flora a l’inici de 2012 té totes les conjuncions possibles de necessitat i d’oportunitat favorables. Encara hi hem d’afegir que la Comissió Assessora de Flora Amenaçada de Catalunya ja va donar llum verda al document estratègic de conservació ex situ per a la flora catalana recentment (vegeu Notícia BioC 19/9/2011) i que, fa pocs dies, la Direcció General de Biodiversitat va encarregar a la ICHN la redacció d’una Estratègia Catalana de Conservació de Flora Silvestre general, (vegeu Notícies de la ICHN 98:1, 2011) que integri el document ex-situ i que proposi els criteris tècnics i científics i les actuacions de gestió i de conscienciació ambiental per aconseguir un estat de conservació favorable de la flora catalana, a l’empara de la planificació estratégica internacional.

Al juny de 2012 hi ha prevista la celebració de les III Jornades de Conservació de Flora, a Lleida, que poden ser el lloc idoni per donar el tret de sortida definitiu a una planificació estratégica del treball en conservació de plantes al nostre país, amb participació de tots els sectors implicats (investigadors, gestors, entitats naturalistes i conservacionistes, usuaris de la flora i del territori, etc.). Els millors desigs per a aquest 2012, doncs, i que sapiguem aprofitar la oportunitat i començar amb bon peu la “nostra” década!


CITACIÓ-PDF-HANDLE

Darrera actualització de diumenge, 22 d'abril de 2012 11:21