Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Dues noves espècies per a la flora dels PPCC
dimecres, 14 de desembre de 2011 16:49
AddThis Social Bookmark Button

Pilar Catalán, Jochen Müller, Robert Hasterok, Glyn Jenkins, Luis A. J. Mur, Tim Langdon, Alexander Betekhtin, Dorota Siwinska, Manuel Pimentel & Diana López-Alvarez [2011, en línia]
Evolution and taxonomic split of the model grass Brachypodium distachyon
Annals of Botany, 21 pp
doi:10.1093/aob/mcr294, available online at www.aob.oxfordjournals.org

L’article és una completíssima revisió del complex de B. distachyon amb potents eines moleculars i d’anàlisi (també fenotípica, citogenètica i filogenètica), que desvetlla l’existència d’un complex poliploide (espècies amb 2n=10, 2n=20, 2n=30) amb intervenció d’encreuaments entre diploides a l’origen de l’al·lotetraploide B. hybridum.

L’equip d’autors és coordinat per Pilar Catalan, que dirigeix el grup Bioflora (enllaç al web), i constitueix un magnífic  exemple de la possibilitat d’aconseguir objectius científics ambiciosos a través d’aliances internacionals. En aquest cas, es tracta de Brachypodium Initiative (http://www.brachypodium.org/), que aplega els investigadors interessats en l’estudi d’aquest fenàs caracteritzat per la petita mida del genoma i que acaba de celebrar una conferència internacional a França (octubre de 2011)

Les espècies que es descriuen de nou a l’article són:

Brachypodium stacei Catalán, Joch. Müll., Mur & Langdon (descrita de Formentera), que difereix de Brachypodium distachyon pel nombre cromosòmic (2n=20) i les espiguetes i anteres més llargues. Aquesta nova espècie estaria distribuïda, segons el autors, tot i que rara,  per la regió mediterrània occidental (principalment en illes) i també a la Xina occidental, ocupant sòls sorrencs litorals i pastures efímeres.

Brachypodium hybridum Catalán, Joch. Müll., Hasterok & Jenkins (descrita de Lisboa), difereix de B. distachyon pel nombre cromosòmic (2n=30) i per les lemmes, espiguetes i glumes distals més llargues, i és pròpia d’indrets oberts i pertorbats. Originària de la regió mediterrània, aquesta espècie s’hauria naturalitzat a Amèrica, Àsia, Sudàfrica i Austràlia.

A més, al nostre territori, s’hi trobaria també Brachypodium distachyon (L.) P. Beauv. (s.str.) , diploide amb 2n=10

Més informació: