Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Campanya a Croàcia i a Itàlia PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 27 de juliol de 2011 11:21
AddThis Social Bookmark Button

Trsat, Rijeka. Localitat de Dichoropetalum schotti (Foto: S. Massó)

Els membres del BioC Jordi López-Pujol i Sergi Massó han realitzat durant aquest mes de juliol una campanya de camp per tal de mostrejar noves localitats de dues espècies que són objecte de recerca de l'equip des de fa uns anys: Dichoropetalum schottii i de Stachys maritima a Croàcia i al sud d'Itàlia, dins del conjunt de recol·leccions que es van iniciar el 2009 als Alps Marítims, a la regió de Trieste-Eslovènia i als Balcans (Pindus, Grècia).

 

A Croàcia s'han recollit mostres de D. schotti a la zona nord del país (àrea de Rijeka) amb l'ajuda de la Institució Pública per a la Gestió d’Àrees Protegides del nord de Croàcia (en la persona de Marko Randić), mentre que la cerca al sud del país (illa de Mljet i península de Pelješac) no ha pogut ésser retrobada. A Itàlia, on l’espècie probablement sigui més abundant, però, les coses han anat molt millor i s'han recol·lectat mostres tant dels Abruzzi (Gran Sasso) com del Parc Nacional del Pollino (situat entre la Basilicata i Calàbria) gràcies a la inestimable col·laboració del Dr. Fabio Conti, de la Università di Camerino.

Instal·lacions de la Università di Camerino al Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga (Foto: S. Massó)

Pel que fa a S. maritima, a Croàcia s’ha constatat la seva absència de dues localitats on havia estat citada (al s. XIX i principis del s. XX). A Itàlia, on es creia que l’espècie era relativament abundant,  únicament s'ha pogut localitzar a dues platges, situades a les afores de Ravenna (Emilia-Romagna) i a la zona de Lesina (Puglia) a causa del greu deteriorament de l'hàbitat que està patint aquesta espècie al país transalpí.

Platja de Salerno, molt degradada i calcinada recentment, on Stachys maritima no ha pogut ser retrobada (Foto: J. López-Pujol)

Platja de Lesina, amb molts residus, on encara es pot trobar l'estaquis de mar (Foto: J. López-Pujol)

Les mostres seran emprades per a l'extracció de material genètic amb destí als estudis sobre biogeografia i fragmentació de poblacions petites del projecte CGL2007-60475/BOS finançat pel Ministeri d'Educació i Ciència, que es duu a terme en col·laboració amb l'Institut Botànic de Barcelona. Els resultats  permetran interpretar correctament la posició marginal i perifèrica de l 'única població ibèrica de D. schotti (a la Garrotxa) així com els patrons de diversitat genètica de S. maritima a la regió mediterrània.

Darrera actualització de dimecres, 27 de juliol de 2011 12:13