Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Avaluació de la flora mundial de Kew i la UICN PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 27 d'octubre de 2010 17:57
AddThis Social Bookmark Button

Malgrat que aquests dies la premsa es fa ampli ressò de l'informe de la UICN sobre l'estat de conservació dels animals del planeta, ha passat més desapercebuda l'avaluació duta a terme pels científics de Kew Gardens, el Natural History Museum de Londres i la pròpia UICN, amb motiu de l'any internacional la biodiversitat. Aquesta anàlisi, realitzada sobre una representació de les 380.000 espècies de plantes del planeta revela uns nivells d'amenaça per a la flora mundial equivalents als dels mamífers.

 

L'informe, que ha estat presentat a la cimera de Nacions Unides per a la Biodiversitat que té lloc aquests dies a Nagoya (Japó) ha emprat el sistema de selecció d'una mostra de les espècies de flora (anomenat SRLI = Sampled Red List Index),  en nombre de c. 7.000,. D'aquestes, 1500 han estat avaluades segons els criteris de la UICN (2001) i el resultat, després de la verificació d'anàlisis i simulacions diverses, ha estat extrapolat al conjunt de la flora (vascular) mundial. Cal tenir present el volum de dificultat per avaluar gairebé 400.000 espècies de plantes enfront de "només" 10.000 ocells, 5.000 mamífers o 6.000 amfibis.

 

Distribució de l'amenaça per a la flora mundial segons l'informe SRLI (2010) (Font:UICN)

Les conclusions més rellevants de l'estudi són:

1. Aproximadament un terç de les espècies (33%) del mostratge SPLI són insuficientment conegudes per ser avaluades (categoria DD). Això demostra la magnitud de la tasca a la qual s'enfronten els botànics i biòlegs de la conservació: massa plantes són encara tan poc conegudes que no podem saber si són amenaçades o no.

2. De les plantes que han estat acuradament avaluades, més d'una cinquena part (22%) qualifiquen com a amenaçades (categoria VU i superiors)

3. Les plantes són més amenaçades que els ocells, igualment amenaçades que els mamífers i menys amenaçades que els amfibis o els coralls.

4. Les gimnospermes (incloent-hi coníferes i cicadòfits) és el grup de plantes més amenaçat.

5. L'hàbitat més amenaçat és el bosc plujós tropical

6. La major part de les plantes amenaçades es troba als tròpics

7. El procés d'amenaça més potent és la pèrdua d'hàbitats induïda per l'home, principalment la conversió d'hàbitats natural per a usos agrícoles i ramaders.

 

Més informació

 

Darrera actualització de dimecres, 27 d'octubre de 2010 18:29