Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Llista vermella europea de falgueres i licopodis
dijous, 1 de febrer de 2018 19:14
AddThis Social Bookmark Button

De recent aparició (desembre de 2017), donem a conèixer una nova avaluació regional de flora: la nova llista vermella de falgueres i licopodis d'Europa. Es tracta d'una avaluació duta a terme per UICN a escala europea (en dues extensions, Europa geogràfica i UE-28), després d'un temps de síntesi d'informació pre-existent i de part de treball de camp nou, sota el patrocini del programa LIFE (per un valor, junt amb d'altres llistes vermelles, de 700.000 € en 2015-2018).

S'hi han avaluat un total de 194 espècies de falgueres i licopodis, de les quals el 19,9% es troben en perill d'extinció. Només una, Grammitis quaerenda obté la qualificació de RE (Regionally Extinct, és a dir, extingida a Europa).

Comparant amb les dades de la flora dels Països Catalans de què disposem, primerament trobem a faltar a la bibliografia de la nova llista vermella les avaluacions dels llibres vermells del nostre territori. Naturalment, l'escala de l'avaluació fa divergir, a la baixa, les categories d'alguns dels nostres pteridòfits amenaçats; així, Marsilea strigosa i Marsilea quadrifolia, a escala europea, s'avaluen com a VU (Vulnerable) o Pilularia globulifera com a LC (Preocupació menor), mentre que a Catalunya els corresponen, respectivament, les categories EN, RE i RE. Pellaea calomelanos, en canvi, hi és avaluada  com a EN (En perill), exactament com a Catalunya (on ha de ser coincident, per tal com les catalanes són les uniques poblacions europees conegudes).

 

Algunes de les mesures de recuperació dutes a terme en falgueres de Balears (per exemple, el programa de recuperació de Dryopteris filix-mas), del País Valencià (la gestió de Thelypteris palustris que ha vist incrementar els efectius poblacionals del LIC de la Serra d’Espadà) o de Catalunya (el programa de Dryopteris remota dut a terme per la Delegació de la Garrotxa de la ICHN), tampoc no hi són recollides.


Més informació

European Red List of lycopods and ferns. (2017) García Criado, M., Väre, H., Nieto, A., Bento Elias, R., Dyer, R., Ivanenko, Y., Ivanova, D., Lansdown, R., Molina, J.A., Rouhan, G., Rumsey, F., Troia, A., Vrba, J. and Christenhusz, M.J.M. iv + 59 pp.  IUCN. Brussel·les. Serie: IUCN Red List of Threatened Species – Regional Assessment. ISBN: 978-2-8317-1855- [Enllaç pdf]

Darrera actualització de dijous, 1 de febrer de 2018 19:26