Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Conservació a un euro PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 18 de maig de 2017 17:06
AddThis Social Bookmark Button

Conservació a 1 €Cèsar Blanché


 

El Consell Insular de Formentera ha engegat una campanya de conservació dels prats de posidònia, al preu d’un euro per cada metre quadrat de prat submarí, a través d’una campanya de captació de micromecenatge.

 

 

El projecte


Segons el web del projecte, Save Posidonia Project és un projecte que neix del desig del Consell Insular de l’illa de Formentera (Illes Balears) de promocionar el turisme sostenible i endegar un pla d'acció per recaptar fons que aniran destinats, exclusivament, a la conservació de la planta en flor (sub)marina Posidonia oceanica. L'objectiu és conscienciar sobre la vital importància de la posidònia a Formentera en el present i, sobretot, per a les generacions futures.

 

Captura de pantalla del web projecte, que arrenca amb un vídeo explicatiuLa campanya es fa coincidir amb l'Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, al llarg de l'any 2017, i es pot participar activament en la causa i apadrinar cadascuna de les 7.600 hectàrees de posidònia que hi ha al voltant de la illa de Formentera. Així mateix, tots aquells esdeveniments que es duguin a terme a Formentera durant aquest any se sumaran al Save Posidònia Project mitjançant donacions.


Els fons recaptats es destinaran a accions de conservació de la posidònia, mitjançant projectes que seran supervisats per una comissió tècnica assessora, formada per experts internacionals, nacionals i locals. La consellera de Medi Ambient del Consell Insular ha fet públic que els projectes tindran el suport de diverses ONGs.

La iniciativa ha tingut un ressò força important als mitjans (ràdio, premsa, internet, xarxes). Com a element de conscienciació –que ha de fer front a campanyes molt potents d’ús d’embarcacions a fondejadors situats sobre les posidònies i d'altres amenaces ben reals- sens dubte ja ha obtingut un èxit important i és un bon exemple d’espècie-paraigua o espècie-bandera (amb un discurs senzill, comprensible i en positiu), sota la qual s’aixopluga tota la diversitat biològica dels prats de posidònia. És el tipus de campanya que la UICN recomanava ja l’any 2008 al Congrés Mundial de Conservació de la Natura de Barcelona.

 

Portada de l'edició digital de Diario IbizaSi a més de campanya de comunicació es tracta de captació de fons, ens trobem en un altre tipus de matisos. Les Illes Balears tenen una extensió de 55.795 hectàrees de praderia de posidònia, de les quals 7.650 corresponen a les aigües de Formentera. Això es tradueix en 76,5 milions de metres quadrats a protegir, només a Formentera. Si la captació de fons ateny els 76 M€, potser superarà i tot els imports destinats a la conservació del linx!. Si tenim en compte que els “alguers” de posidònia estan protegits des de 1999 (Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera i Patrimoni de la Humanitat) hom podria esperar una aportació pública suficient per atènyer els objectius de preservació dictats per la llei. Però si no fos el cas...


De manera equivalent a l’adquisició de territoris per a la gestió conservacionista pròpia de les entitats de custòdia del territori, aquí tenim un projecte de verkami per a preservació d’espècies... a metres. Preparem les butxaques, doncs: la societat civil al socors, també en conservació!


Més informació

  • Video i projecte saveposidonia – Consell Insular de Formentera: enllaç

 


 

Citació recomanada

Blanché, C. (2017) - "Conservació a un euro". E-Opinió núm. 40. Portal de Biologia de la Conservació de plantes. Laboratori de Botànica, Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona

Darrera actualització de dijous, 18 de maig de 2017 18:25