Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
30 mesos PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 30 de desembre de 2016 08:13
AddThis Social Bookmark Button

30 mesos



Cèsar Blanché

 



Ara fa uns 30 mesos, el dia 12 de juny de 2014, l’equip directiu de la Direcció General de Medi Natural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca,  Alimentació i Medi Natural, amb el Director General al capdavant, van rebre el document de l’ECCF, que havien encarregat l’any anterior a la ICHN, amb el compromís d’estudiar-lo, traslladar-lo a un acord de Govern i poder presentar-lo passat l’estiu (de 2014). Han passat 30 mesos.

 

 

 

Notícia 12/6/2014 [lloc web de l'ECCF]


El dijous 12 de juny, es va lliurar, a la Direcció General de Medi Natural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya el document «Estratègia Catalana de Conservació de la Flora» (ECCF), fruit de la col·laboració d’uns 70 participants, coordinats per Cèsar Blanché, catedràtic de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, i dinamitzats per Albert Palou, de la Universitat de Vic. Junt amb ells, el grup promotor i redactor inclou botànics d’altres universitats (de Barcelona, de l’Autònoma de Barcelona, de Lleida), del propi DAAM, del Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, i de professionals no adscrits a cap administració.


L’elaboració de l’Estratègia Catalana de Conservació de la Flora fou encarregada pel DAAM a la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), entitat que ha procurat que el treball fos el més transversal i participatiu possible. El document final, de 217 pàgines, a més dels annexos i documentació complementària, es poden consultar a la web de la ICHN (http://ichn.iec.cat/eccf.htm). Tant l’organització dels treballs com el document final segueixen en tots els sentits les pautes dreçades per les Estratègies de Conservació de la Flora genèriques que ja existeixen als nivells europeu i mundial, i com aquestes, adopta l’horitzó temporal del 2020.


A banda dels aspectes de plantejament general, l’ECCF s’estructura en cinc àmbits temàtics: Comprendre i documentar la diversitat de la flora catalana, Conservar la diversitat de la flora catalana, Garantir l’ús sostenible de la diversitat de la flora a Catalunya, Promoure l’educació i la conscienciació sobre la diversitat de la flora, i Construir la capacitat per a conservar la diversitat de la flora. A cadascun d’aquests àmbits es plantegen programes i accions concretes, temporalitzats i valorats econòmicament.


És destacable que, al costat de força accions que es proposen de nou (com ara la redacció de plans de conservació d’espècies amenaçades, o l’execució d’estudis específics de conservació), s’hi recullen actuacions que ja s’estan duent a terme, per exemple dins els plans de gestió dels espais protegits, o bé com a part de l’activitat de diferents grups de recerca en botànica. Per això, el principal punt fort de l’ECCF és la proposta d’una correcta planificació, coordinació i execució de totes aquestes accions en els propers anys. Dins d’aquesta proposta, s’hi inclou la creació d’un Observatori per a la Conservació dela Flora de Catalunya. És previst de fer una presentació pública de l’ECCF 2014-2020 en un acte que tindrà lloc després de l’estiu.


 

Una de les previsions del document de l’ECCF (Àmbit 1, reproduïda a sota) era la progressiva davallada dels investigadors en actiu, conseqüència de la progressiva jubilació d’experts, sense cap programa de renovació previst, i de la deficient adequació de les polítiques de promoció de la recerca en l’àmbit de la botànica en allò que s’orienta a la catalogació de flora i a la biologia de la conservació de flora amenaçada, si no s’abordava de manera immediata i prioritària un pla de promoció de la investigació específica.






A punt de complir-se els 1.000 dies transcorreguts des d’aquell compromís de juny de 2014 no materialitzat,  sense cap decisió de creació d’un pla de suport a la recerca, les previsions de pèrdua d’experts i de competitivitat s’estan acomplint, tristament.


La manca de recursos econòmics o de pla de recerca no deu ser un motiu per explicar la manca de decisió. Sense anar gaire lluny, dues conselleries properes (Cultura i Salut) han posat en marxa sengles plans de recerca en el mateix termini de temps, com a programes propis, independentment dels plans de recerca de la Secretaria Recerca del Govern.


Així, el mateix any de presentació de l’ECCF, el Departament de Cultura impulsa el Pla de recerca de l’arqueologia i la paleontologia catalanes (2014), en un àmbit relativament similar al de la botànica (treball de camp, component territorial/local, recerca sobre elements patrimonials, etc., [pdf]). Fa poques setmanes, un cop finalitzat un anterior Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2012-2015 el Govern de la Generalitat, a través del Departament de Salut, ha impulsat el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) 2016-2020 [pdf], una eina que permetrà generar nou coneixement en els propers quatre anys, un coneixement que tindrà una repercussió directa en la millora de la salut dels ciutadans, amb una inversió de 42 milions d’euros a l’any.


El Govern o els departaments de Territori i Sostenibilitat o d’Agricultura consideraran igualment d’important, per a llurs respectius àmbits, la promoció d’un pla de recerca específic sobre la biodiversitat catalana, amb una dotació econòmica suficient?  Potser 2017, trenta mesos després d’haver-la rebut, serà l’any d’acordar i desenvolupar l’Estratègia Catalana 2014-2020? És el nostre desig per a l’Any Nou


Més informació

 


 

Citació recomanada

Blanché, C. (2016) - "30 mesos". E-Opinió núm. 39. Portal de Biologia de la Conservació de plantes. Laboratori de Botànica, Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona

 



Darrera actualització de divendres, 30 de desembre de 2016 08:35