Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Les Tres Gorges de la Xina PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 1 de febrer de 2008 16:41
AddThis Social Bookmark Button

Les Tres Gorges de la Xina: enorme embassament ...   enormes conseqüències

Jordi López-Pujol

Una de les obres públiques més grans mai escomeses per l’home, i a la Xina possiblement només comparable a la Gran Muralla, és a punt d’esdevenir una realitat: l’embassament de les Tres Gorges. Una enorme paret de formigó al més llarg i cabalós dels rius xinesos, el Iang-Tsé, acabarà amb una tràgica història de terribles inundacions i milers de morts, alhora que produirà una ingent quantitat d’electricitat (la central hidroelèctrica annexa a la presa serà la més gran de tot el món) i convertirà el riu en la principal via fluvial de comunicació del planeta. La construcció de embassament, però, suposarà també enormes i greus conseqüències.

Aquestes inclouen la inundació de nombrosos  jaciments arqueològics –claus per entendre l’origen de la civilització xinesa–, el desplaçament forçós de més d’un milió de persones, i una pèrdua de biodiversitat (d’una magnitud encara per determinar) en una de les zones florísticament i faunísticament més riques de la Xina i per extensió de tot el continent asiàtic.

Tot i que els estudis d’impacte ambiental duts a terme per les instàncies oficials s’esforçaven a minimitzar els riscos que suposaria la construcció d’una infraestructura de dimensions tan gegantines en una regió ecològicament fràgil i de biodiversitat singular, l’experiència adquirida en altres embassaments arreu del món indica que els efectes seran com a mínim significatius, si no catastròfics. Cal esmentar que la presa afectarà directament a un dels principals punts calents (hotspots) xinesos de biodiversitat (les muntanyes de la Xina central, a la regió on conflueixen la província de Hubei i la municipalitat de Chongqing) i indirectament un dels 25 hotspots de rang mundial, les muntanyes Hengduan). De fet, l’embassament (parcialment operatiu des del 2003) ja es podria haver cobrat la seva primera víctima, el dofí del Iang-Tsé, que ja va entrar en contínua regressió durant la segona meitat del segle passat degut a la contaminació del riu, l’increment de la navegació i la construcció de dics i preses.
CONSEQÜÈNCIES SOBRE LA FLORA
Lògicament, els pitjors efectes sobre la biodiversitat vegetal –l’aspecte que ens interessa– es concentraran a l’àrea de l’embassament. Quan les aigües assoleixin el seu nivell màxim (previst per a l’any que ve), es calcula que individus i poblacions de fins a 550 espècies de flora vascular quedaran inundats. A aquesta xifra cal sumar, però, les espècies afectades pel reassentament de la població desplaçada a cotes més elevades, amb el que el total de tàxons afectats ascendiria a gairebé 1.800 (Tian et al., 2007). Tot i que per a la majoria d’espècies la construcció de l’embassament no suposarà la seva extinció global, de ben segur que es perdrà part substancial de la seva diversitat genètica com a conseqüència de la pèrdua i fragmentació de poblacions. Els tàxons endèmics de l’àrea de les Tres Gorges sí que corren risc, en canvi, d’extingir-se completament.

L’administració xinesa ha iniciat, afortunadament i en part degut a la pressió exercida per part de la comunitat científica local (les ONGs i altres grups de pressió social encara són a la seva etapa embrionària a la Xina) tota una bateria de mesures per a la conservació de la flora amenaçada per les Tres Gorges, com ara l’establiment de reserves botàniques específiques per a algunes de les espècies més rellevants, la creació de nous parcs naturals i l’ampliació dels existents, el cultiu d’alguns tàxons en jardins botànics i la recol•lecció de granes per al seu posterior emmagatzemament en bancs de germoplasma. Lamentablement, però, no s’ha adoptat cap mesura per a la protecció de la biodiversitat aigües avall de l’embassament, que podria patir greus conseqüències (fins i tot molt pitjors que les previstes a la zona de la presa) fruit de la modificació dels patrons de descàrrega d’aigua i de sedimentació (que comporten, entre d’altres efectes, una pèrdua de les zones humides i de les planes d’inundació i la regressió de deltes i estuaris). Creiem que resulta del tot necessari implementar, com a mesura urgent, un sistema integral de monitorització ambiental al llarg de tota la conca fluvial per detectar canvis en els paràmetres bioquímics de l’aigua i de la resta de matrius ambientals, i també per avaluar els impactes tant de la pèrdua d’hàbitats terrestres com aquàtics a tots els nivells tròfics possibles. En darrer lloc, convé assenyalar que, atès que la construcció de l’embassament constitueix ja un fet irreversible, hauria d’aprofitar-se aquesta com a una magnífica oportunitat per a l’estudi dels efectes de la construcció de grans preses sobre els sistemes ecològics i la biodiversitat (i més tenint en compte que s’estan planejant més d’una desena de nous embassaments al Iang-Tsé), el que hauria d’estimular la cooperació internacional tant en termes de recerca com de proposta d’activitats conservacionistes.


  • Bibliografia citada:

Tian Z, Chen W, Zhao C, Chen Y, Zheng B. 2007. Plant biodiversity and its conservation strategy in the inundation and resettlement districts of the Yangtze Three Gorges, China. Acta Ecologica Sinica, 27: 3110-3118.





Evolució dels treballs de construcció de la presa de les Tres Gorges (Foto: NASA image created by Jesse Allen, Earth Observatory, using ASTER data made available by NASA/GSFC/MITI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Team)



Adiantum reniforme var. sinense, tàxon endèmic de l’àrea de les Tres Gorges (Foto: M. Jiang).


pdf/handle/citació

Darrera actualització de dilluns, 24 d'octubre de 2011 13:52