Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Modelització de nínxols en invasions de Lilium PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 11 de novembre de 2019 14:40
AddThis Social Bookmark Button

El lliri asiàtic Lilium lancifolium, amb una complexa història d'invasions, ha estat emprat com a model per a comprovar si els nínxols climàtics d'una espècie són conservats o, contràriament, divergeixen, durant el procés d'invasió, en un treball publicat recentment a Scientific Reports per un equip de l'Institut Botànic de Barcelona i d'universitats de Corea (Herrando-Moraira et al., 2019) del qual forma part el nostre company Jordi López-Pujol.

Aquest lliri, silvestre a Corea hauria protagonitzat dues arribades (com a arqueòfit a l'Àsia E, abans de l'any 1500 dC i com a neòfit, posteriorment, a diversos continents). En general, l'article conclou una conservació de nínxol a cada etapa de colonització, després d'un extens i ben documentat estudi dels models climàtics.



Més informació

Sonia Herrando-Moraira, Neus Nualart, Albert Herrando-Moraira, Mi Yoon Chung, Myong Gi Chung & Jordi López-Pujol (2019) - Climatic niche characteristics of native and invasive Lilium lancifolium. Scientific Reports 9 (1): 1-16 (enllaç)


Darrera actualització de dilluns, 11 de novembre de 2019 21:50
 
Julià Molero, a Brolla PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 21 d'octubre de 2019 11:46
AddThis Social Bookmark Button


La revista Brolla, butlletí informatiu del Jardí Botànic de Barcelona, publica al seu núm 48 (octubre de 2019) una entrevista amb el nostre company Julià Molero, amb les impressions en el 20è aniversari del jardí.



Trobareu l'entrevista en aquest enllaç (pàgines 6 - 7)

 

 
El BioC/ GReB, al XVI Col·loqui d'OPTIMA PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 7 d'octubre de 2019 10:17
AddThis Social Bookmark Button

La setmana passada es va celebrar a Atenes la XVI edició dels col·loquis d'OPTIMA (vegeu Notícia BioC de 6/10/2019), on diversos membres del BioC i del GReB hi van prendre part activa. Us en presentem algunes imatges i la relació de comunicacions presentades:

 

Josep M. Montserrat (esquerra) i Werner Greuter (dreta) van presentar conjuntament la comunicació sobre l'exploració botànica a la península ibèrica en nom dels autors, que no van poder assistir-hi (Foto: C. Blanché)




La comunicació del BioC sobre conservació en Delphinium es va presentar en l'innovador format de "E-Poster", a través de pantalles tàctils (Foto: C. Blanché)



Neus Ibàñez defensa la comunicació en E-poster sobre Opuntia aurantiaca a la sala de E-Pòsters (Foto: C. Blanché)

 


Jordi López-Pujol, durant la presentació de la comunicació sobre Senecio pterophorus (Foto: C. Blanché)

 

Les comunicacions presentades pels membres del GReB van ser les següents:

  • Werner Greuter & Josep. M. Montserrat (en nom de Antonio González Bueno & Vernon H. Heywood, que no hi van poder assistir): Early botanical exploration of Spain [Comunicació oral]
  • Sonia Herrando-Moraira, Daniel Vitales, Neus Nualart, Carlos Gómez-Bellver, Neus Ibáñez, Sergi Massó, Pilar Cachón-Ferrero, Pedro A. González-Gutiérrez, Ileana Herrera, Daniel Shaw, Adriano Stinca, Zhiqiang Wang & Jordi López-Pujol: From greenhouse to the wildlife: global invasion patterns of Kalanchoe x houghtonii (Crassulaceae) [Comunicació Oral]
  • Blanché C., Herrando-Moraira S., del Hoyo A., López-Pujol J., Massó S., Rosselló J. A., Simon J. & Bosch M.: Planning above species level is sometimes better for effective plant conservation. [E-Poster]
  • Paula Farelo, Carlos Gómez-Bellver, Josep Maria Montserrat, Samuel Pyke, Jordi López-Pujol, Neus Nualart & Neus Ibáñez: Montjuïc Mountain (Barcelona): A hotspot for plant invasions in a Mediterranean city.[Comunicació oral]
  • Gómez-Bellver C., Laguna E., Agut A., Ballester G., Fos S., Guillot D., Francisco S., Oltra J. E., Pérez Rovira P., Deltoro V., Ibáñez N., Herrando-Moraira S., Nualart N. & López-Pujol J.: The recent neophyte Opuntia aurantiaca Lindl.: distribution and potential invasion in Spain. [E-Poster]
  • Rubió C., Herrando-Moraira S., Nualart N., Vilatersana R. & López-Pujol J.: Approach to the invasive potential of Senecio pterophorus using SDMs and niche comparison analyses. [E-Poster]




A més, Josep M. Montserrat i Cèsar Blanché van prendre part a les reunions de les comissions internacionals de què són membres, Commission on Mediterranean Type Material i Commission for Karyosystematics, respectivament.

 

Més informació

 
Treball de camp 2019 PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 28 de juliol de 2019 20:15
AddThis Social Bookmark Button

 

Durant la darrera setmana, els membres del BioC han finalitzat les campanyes de camp prèvies a les vacances d'estiu.

 

Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac s'han dut a terme les darreres activitats de seguiment de la biologia floral de Delphinium bolosii, on, al costat del personal del parc, han participat les estudiants de Treball Dirigit Chaimae Bourhiba i Sandra Candela i la Prof. Maria Bosch, juntament amb la Dra. Laia Barres, comissionada pel Jardí Botànic per a l'obtenció de granes amb destí al Banc de Germoplasma. El proper dijous finalitzaran les tasques amb la fase de seguiment de la fructificació. Una campanya d'estudi de la població pirinenca de Delphinium fissum s'ha hagut de postposar a l'any 2020 a la vista del migradíssim cens emergit enguany, a causa de la climatologia tan adversa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Participants en el cens de producció floral de l'esperó de Bolòs a Sant Llorenç del Munt (Foto: M. Bosch)

 

 

 

Per la seva part, els Prof. Joan Simon i Cèsar Blanché, han dut a terme el seguiment dels hàbitats de mulleres i de les poblacions de Campanula latifolia a la Vall d'Aiguamòg, a la Vall d'Aran.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joan Simon i Cèsar Blanché, estudiant una població de Drosera rotundifolia a la vall d'Aiguamòg, a la Vall d'Aran (Foto: N. Sempere)

 


Darrera actualització de dimarts, 30 de juliol de 2019 09:54
 
Més seguiment de l'esperó de Bolòs PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 12 de juny de 2019 13:12
AddThis Social Bookmark Button


Durant el mes de maig han tingut lloc també les campanyes de censos de l'esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) a la localitat clàssica d'Ulldemolins (Priorat).

S'han batut les diversos nuclis poblacionals, en col·laboració amb els Agents Rurals de Falset, el tècnic de flora de la Generalitat Artur Lluent i Maria Bosch. També han participat en una sessió les estudiants de Treball Dirigit Chaimae Bourhiba i  Sandra Candela.

Els resultats dels recomptes, que encara estan essent analitzats mostren, com en la resta de poblacions seguides, una disminució notable tant del nombre de rosetes com del nombre d'individus reproductors (que floreixen) en 2019.

 

Recompte d'individus reproductors de Delphinium bolosii en un barranc de difícil accés a Ulldemolins (juny de 2019) (Foto: M. Bosch)

Darrera actualització de dimecres, 12 de juny de 2019 13:20
 
Nou web de l'IRBio PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 12 de juny de 2019 12:54
AddThis Social Bookmark Button

 

S'ha publicat la nova pàgina web de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), al qual pertany el BioC.



http://www.ub.edu/irbio/index.php




Hi robareu més continguts i seccions renovades, llistat de grups de recerca, informació sobre  beques i ajuts,  memòries, estatuts, comissions, projectes i articles, ciència ciutadana etc...

 

Darrera actualització de dimecres, 12 de juny de 2019 13:01
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL