Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Una lleterassa arbòria de Cabo Verde PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 13 de setembre de 2018 13:45
AddThis Social Bookmark Button

 

 

Acaba de publicar-se avui mateix al Curtis's Botanical Magazine la monografia sobre una lleteressa endèmica de Cabo Verde (Euphorbia tuckeyana), de la que és autor el nostre company Julià Molero amb un equip d'investigadors internacional.



És una espècie arborescent de la secció Aphyllis que pertany a un grup endèmic de Macaronèsia, amb potencial en horticultura com a ornamental de jardins xèrics. El treball inclou la tipificació del nom, la història taxonòmica, la relació amb d'altres Euphorbia del grup així com els aspectes biogeogràfics d'aquestes lleteresses arbòries.

 

El Curtis's Botanical Magazine és una revista publicada des de fa més de 200 anys, que ha esdevingut un referent en botànica, ecologia i horticultura ornamental a escala internacional i que edita el Jardí Botànic de Kew, a Anglaterra. La revista té una especial valoració per les il·lustracions originals de dibuix científic. En la publicació de Molero et al., es reproduciex una làmina en color original de Julio Figueroa, així com la reproducció d'una làmina de l'espècie de 1995, a ploma i en en blanc i negre obra d'Eugeni Sierra

 


Julià Molero, Maria M. Romeiras, Maria Cristina Duarte, Arnoldo Santos‐Guerra, Brett Jestrow & Javier Francisco‐Ortega (2018). 880. EUPHORBIA TUCKEYANA. Euphorbiaceae. Curtis's Botanical Magazine 35 (2): 166-189. https://doi.org/10.1111/curt.12235

Més informació

Darrera actualització de dijous, 13 de setembre de 2018 13:56
 
Una nova corretjola naturalitzada a Barcelona PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 2 de juliol de 2018 15:54
AddThis Social Bookmark Button

Acaba de publicar-se electrònicament al Butlletí de la Institucio Catalana d'Història Natural, una nota breu que dóna a conèixer la troballa d'una nova espècie naturalitzada a Catalunya i als Països Catalans, la corretjola farinosa (Convolvulus farinosus L., Convolvulaceae), de la qual són autors Samuel Pyke, Ramon M. Masalles i el membre del BioC, Cèsar Blanché.

Es tracta d'una planta d'origen africà, que comença a naturalitzar-se a Europa, cursiosament a l'entorn dels jardins botànics, cosa que fa pensar en la dispersió a través dels intercanvis de material vegetal d'aquestses institucions. A Barcelona, s'ha localitzat a Montjuïc, prop del jardí botànic, i a l'interior del Jardí Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona, on s'ha detectat durant els treballs de catalogació de les espècies del jardí.

Més informació

Blanché, C., S. Pyke & R.M. Masalles (2018). Convolvulus farinosus (Convolvulaceae), naturalitzat a Barcelona. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural 82: 53-58

 
Jubilació d'Ana Rovira PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 4 de juny de 2018 23:35
AddThis Social Bookmark Button

Foto de grup dels membres de la Unitat de Botànica de la Facultat de Farmàcia, davant l'Ermita de Sant Joan del Codolar (Foto: Laia Barres)

 

Avui hem celebrat la jubilació de la nostra companya del BioC Ana Rovira, amb una visita botànica a l'ermita de Sant Joan del Codolar, seguida d'un àpat commemoratiu a la Fonda Estivill, a Cornudella de Montsant. Ens hi hem aplegat tots els membres de la Unitat de Botànica de la Facultat de Farmàcia.

Desitgem un feliç futur de la nostra companya en la nova situació laboral. Per molts anys!

 
Cens 2018 de l'esperó de Formentera PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 3 de juny de 2018 22:28
AddThis Social Bookmark Button

 

Durant la setmana passada, el nostre company C. Blanché ha desenvolupat els treballs de verificació de la recuperació post-incendi de l'esperó de Formentera (Delphinium pentagynum subsp. formenteranum), a la localitat clàssica del Torrent de Cala Saona, després dels focs que s'hi van produir l'any passat (vegeu E-Opinió 41, al Portal BioC).

 

La localitat clàssica de l'esperó de Formentera té els nuclis en recuperació post-incendi delimitats i protegits pel Govern Balear (Foto: C. Blanché)

 

El nucli poblacional principal es va recuperar amb vitalitat (cens d'adults reproductors força més elevat respecte al descrit a l'estudi genètic, López-Pujol et al., 2003), amb taxes de floració molt elevades, de manera anàloga al comportament demogràfic mesurat enguany pel BioC al seguiment de Delphinium bolosii. Malgrat el foc, han emergit força rizomes que no havien atès l'estat vegetatiu en aquell moment, de manera que en 2018 s'hauria produït una màxima exposició de genotips, amb possibilitat d'enriquiment màxim del banc de llavors (els individus que han començat a granar ho han fet de manera saludable i amb força).

 

Darrera actualització de diumenge, 3 de juny de 2018 22:45
Llegiu-ne més...
 
En marxa el cens 2018 de l'esperó de Bolòs PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 24 de maig de 2018 08:25
AddThis Social Bookmark Button

L’accés als nuclis poblacionals de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) és difícil en alguns trams. A la imatge, l’equip de campanya al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (Foto: Maria Bosch)

 

 

Aquests darrers dies el BioC ha iniciat la campanya de cens de Delphinium bolosii, corresponent a l'any 2018.

 

De moment, s'han fet prospeccions al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, on l'equip coordinat per Maria Bosch ha comptat amb la participació dels guardes del parc Antoni Mampel i Iseta Bachs, així com de diversos estudiants en pràctiques. Igualment, s'ha fet el seguiment de la població d'Ulldemolins (Priorat) on han pres part, a més de Maria Bosch, el tècnic de flora del DTES Artur Lluent i els agents rurals Mireia Martinez i Carles Joan Martí així com de Rubió de Baix (La Noguera), amb Marta Bonet, estudiant de Treball Dirigit de la Facultat de Farmàcia.

 

Les primeres dades obtingudes indiquen un cens estable a Sant Llorenç i un increment notable d'individus emergits a Ulldemolins i a Rubió, respecte als anys anteriors, a més d'episodis de reclutament per germinació de noves plàntules. Caldrà verificar si els individus reproductius censats acaben fent granes i contribuint efectivament a l'ampliació del nombre d'efectius de les poblacions durant aquest any.

 

Més informació

Darrera actualització de dijous, 24 de maig de 2018 11:13
 
Visites botàniques guiades PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 16 de maig de 2018 14:56
AddThis Social Bookmark Button

La Universitat de Barcelona organitza una sèrie de visites guiades tant als jardins de la Finca Agustí Pedro i Pons (Av. de Vallvidrera 25, 08017 Barcelona) com al jardí Ferran Soldevila (Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes 585, 08007 Barcelona) amb l’objectiu d’apropar la botànica al públic general i donar a conèixer aspectes rellevants d’aquesta disciplina, sovint desconeguda, en la qual participa també el BioC.

L’activitat està adreçada a públics de totes les edats. L’accés és gratuït, però cal formalitzar la inscripció prèviament perquè l’aforament és limitat.

L’organització és a càrrec de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de l’Àrea de Comunicació de la Universitat de Barcelona, amb el finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat - Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

 

Guies:Cèsar Blanché, José Manuel Blanco-Moreno, Estela Illa Bachs, Ramon Maria Masalles Saumell, Joan Vallès Xirau

Destinataris: més grans de 12 anys
Durada: aproximadament una hora i mitja
Places: la capacitat màxima és de 30 places per sessió. Es requereix un mínim de 15 persones per fer l’activitat. En cas de pluja es cancel·larà l'activitat.

 

Més informació i inscripcions

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL