Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Conservació de les orquídies de Corea PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 4 d'abril de 2018 07:48
AddThis Social Bookmark ButtonLa prestigiosa revista Botanical Review, editada pel New York Botanical Garden, acaba de publicar l'article Patterns of Genetic Diversity in Rare and Common Orchids Focusing on the Korean Peninsula: Implications for Conservation, de la qual és autor el nostre company del BioC Jordi López-Pujol, juntament amb investigadors coreans de la Gyeongsang National University i de la Plant Conservation Division del Korea National Arboretum.L'article analitza els nivells de diversitat genètica de 68 espècies d'orquídies, a través de l'examen de parells de tàxons rars i llurs congèneres d'àmplia distribució. Les conclusions principals són que, en general, les espècies d'orquídies coreanes rares tenen nivells més baixos que els congèneres comuns. Hi ha orquídies rares amb absència total de diversitat al·loenzimàtica (per deriva genètica o efecte fundador), mentre que hi ha també nivells elevats en espècies que han esdevingut rares recentment (principalment per excés de recol·lecció) i que encara no han entrat en procés d'erosió genètica, o bé que es troben en refugis glacials preservats com ara els de les muntanyes Baekdudaegan.


Finalment, es dreça una priorització de les espècies mereixedores de mesures de conservació atenent als paràmetres genètics, d'on destaquen les orquídies de l'illa de Jeju, un centre de vacances molt popular i freqüentat que és també un hotspot d'espècies amenaçades i amb baixos nivells de diversitat genètica.


Més informació

Chung, Mi Yoon, Jordi López-Pujol, Sungwon Son, Gang Uk Suh,Tomohisa Yukawa & Myong Gi Chung (2018). Patterns of Genetic Diversity in Rare and Common Orchids Focusing on the Korean Peninsula: Implications for Conservation. The Botanical Review 84 (1): 1–25. Enllaç a l'article

 
Presentació del llibre del Parc del Francolí PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 22 de març de 2018 11:02
AddThis Social Bookmark Button

 

D'esquerra a dreta, J. Silva, editor del Llibre; J.F. Ballesteros, R. Font-Quer, J. Nolla, C. Blanché i T. López

 

Ahir, amb ocasió del Dia Forestal Mundial, es va presentar a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona el llibre Parc del Francolí. Guia per conèixer els arbres, del qual és autor Raül Font-Quer Plana, Catedràtic de l'Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus, farmacèutic i biòleg i nét de l'il·lustre Dr. Pius Font i Quer. L'acte, amb una molt nodrida assistència, va comptar, a més de les intervencions dels autors, Raül Font i Txíqui López, responsable de les fotografies, amb la participació del president del Col·legi de Farmacèutics, Joaquim Nolla, de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros i el membre del BioC Cèsar Blanché, professor de Botànica de la UB.

 

Més informació

 

 

 

 

Darrera actualització de dijous, 22 de març de 2018 11:43
 
Muntanyes: refugis o corredors? PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 23 de febrer de 2018 09:08
AddThis Social Bookmark Button

És conegut el rol de les muntanyes com a refugi glacial però els massissos muntanyosos poden actuar també com a corredors per a la migració, fenomen força menys estudiat i, en menor grau, a la Xina. Aquest és el punt de partida de l'article que acaba de publicar el nostre company Jordi López-Pujol a la revista BMC Evolutionary Biology, conjuntament amb un equip d'investogadors xinesos de la Universitat Agrària de Jingxian.

 

Distribució i xarxa d'haplotips cloroplàstics de Eomecon chionantha i situació de les muntanyes de Nanling (punt de color vermell fosc)

 

Mitjançant l'ús de dades filogeogràfiques de Eomecon chionantha Hance (Papaveraceae), l'estudi intenta esbrinar si les Muntanyes de Nanling, que s'extenen més de 1.000 km a la Xina subtropical podrien haver funcionat com a corredor de dispersió durant el Quaternari final, a més de com a refugi glacial. Aquesta hipòtesi es veu confirmada a partir de l'anàlisi de tres marcadors moleculars (dos espaiadors integènics cloroplàstics, un de transcrit ribosòmic (nrITS) i sis loci nuclears de microsatèl·lits) que indiquen una expansió de l'àrea de distribució de fa entre 6.000 i 1.000 anys a través d'aquest massís muntanyós.

 

Més informació


Shuang Tian, Yixuan Kou, Zhirong Zhang, Lin Yuan, Derong Li, Jordi López-Pujol, Dengmei Fan and Zhiyong Zhang (2018). Phylogeography of Eomecon chionantha in subtropical China: the dual roles of the Nanling Mountains as a glacial refugium and a dispersal corridor. BMC Evolutionary Biology 18:20. Published on: 9 February 2018 https://doi.org/10.1186/s12862-017-1093-x [enllaç a l'article, accés obert]

 

 

Darrera actualització de divendres, 23 de febrer de 2018 09:42
 
El GReB, consolidat un cop més per l'AGAUR PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 6 de febrer de 2018 13:10
AddThis Social Bookmark Button

 

En data 5 de febrer de 2018, ha estat publicada la resolució provisional de l'AGAUR, en el marc de la convocatòria d’Ajuts per donar suport a les activitats dels grups de recerca SGR 2017-2019 que reconeix el GReB (Grup de Recerca en Biodiversitat i Biosistemàtica Vegetals) com a grup de recerca de qualitat i consolidat per la Generalitat de Catalunya. Aquesta distinció es mantñe ininterrompudament des de l'any 1999, quan era coordinador del GReB el Dr. Julià Molero i continua ara que ho és el Dr. Joan Vallès.

 

El GReB agrupa un total 36 membres organitzats en diversos equips, un dels quals és el BioC, els membres del quual, per tant, pertanyen al Grup Consolidat. A mes del reconeixement que significa de la tasca de recerca del GReB, l'ajut comporta una aportació més de 37.000 euros.

 

Més informació

Darrera actualització de dimarts, 6 de febrer de 2018 13:22
 
Genètica i conservació del lliri asiàtic Lilium cernuum PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 10 de gener de 2018 10:24
AddThis Social Bookmark Button

Lilium cernuum és una espècie localment amenaçada però que té cultivars emprats en jardineria ornamental

 

Amb els primers dies de l'any, amb data 4 de gener de 2018, s'ha publicat electrònicament a la prestigiosa revista PLoS ONE l'article que signen els nostres companys Jordi López i Sònia Herrando sobre refugis glacials del lliri sino-coreà Lilium cernuum, llistat com a amenaçat a Xina i Rússia.


Per mitjà d'electroforesi d'al·loenzims, es comparen poblacions del N de l'area de distribució (Xina) i del S (Corea), que confirmen el paper de les muntanyes de Baekdudaegan (BDDG) a la península de Corea com a refugi glacial de genotips d'aquest lliri expandits des del nord, amb nivells de diversitat en congruència amb la modelització d'hàbitats i l'evolució postglacial. Les poblacions del més australs de Corea del Sud són les més mereixedores de conservació.

 

 

 

La representació de la comparació dels resultats genètics amb el programari STRUCTURE mostra la diferenciació en dos grups (K=2) que corresponen a les poblacions del N i del S de l'àrea de distribució. [CC BY 4.0 Chung MY, Vu SH, López-Pujol J, Herrando-Moraira S, Son S, Suh GU, et al. (2018)]

 

L'estudi s'ha fet en col·laboració amb investigadors coreans i amb finançament del “Infrastructure for Conservation and Restoration of Rare and Endemic Plants in Korea National Arboretum” i el "Basic Science Research Program" de la National Research Foundation of Korea (NRF).

 

 

Més informació

  • Chung MY, Vu SH, López-Pujol J, Herrando-Moraira S, Son S, Suh GU, et al. (2018) Comparison of genetic variation between northern and southern populations of Lilium cernuum (Liliaceae): Implications for Pleistocene refugia. PLoS ONE 13(1): e0190520. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0190520
Darrera actualització de dimecres, 10 de gener de 2018 10:56
 
Nou vídeo promocional de l'IRBio PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 13 de desembre de 2017 15:49
AddThis Social Bookmark Button

 

Els serveis audiovisuals de la Universitat de Barcelona han produït un nou vídeo promocional on es presenta l'àmbit d'actuació de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) al qual pertanyen investigadors del BioC, que també participen en la presentació.

 

Veure vídeo - Enllaç IRBio/UB

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL