Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
Cens 2018 de l'esperó de Formentera PDF Imprimeix Correu electrònic
diumenge, 3 de juny de 2018 22:28
AddThis Social Bookmark Button

 

Durant la setmana passada, el nostre company C. Blanché ha desenvolupat els treballs de verificació de la recuperació post-incendi de l'esperó de Formentera (Delphinium pentagynum subsp. formenteranum), a la localitat clàssica del Torrent de Cala Saona, després dels focs que s'hi van produir l'any passat (vegeu E-Opinió 41, al Portal BioC).

 

La localitat clàssica de l'esperó de Formentera té els nuclis en recuperació post-incendi delimitats i protegits pel Govern Balear (Foto: C. Blanché)

 

El nucli poblacional principal es va recuperar amb vitalitat (cens d'adults reproductors força més elevat respecte al descrit a l'estudi genètic, López-Pujol et al., 2003), amb taxes de floració molt elevades, de manera anàloga al comportament demogràfic mesurat enguany pel BioC al seguiment de Delphinium bolosii. Malgrat el foc, han emergit força rizomes que no havien atès l'estat vegetatiu en aquell moment, de manera que en 2018 s'hauria produït una màxima exposició de genotips, amb possibilitat d'enriquiment màxim del banc de llavors (els individus que han començat a granar ho han fet de manera saludable i amb força).

 

Darrera actualització de diumenge, 3 de juny de 2018 22:45
Llegiu-ne més...
 
En marxa el cens 2018 de l'esperó de Bolòs PDF Imprimeix Correu electrònic
dijous, 24 de maig de 2018 08:25
AddThis Social Bookmark Button

L’accés als nuclis poblacionals de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) és difícil en alguns trams. A la imatge, l’equip de campanya al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (Foto: Maria Bosch)

 

 

Aquests darrers dies el BioC ha iniciat la campanya de cens de Delphinium bolosii, corresponent a l'any 2018.

 

De moment, s'han fet prospeccions al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, on l'equip coordinat per Maria Bosch ha comptat amb la participació dels guardes del parc Antoni Mampel i Iseta Bachs, així com de diversos estudiants en pràctiques. Igualment, s'ha fet el seguiment de la població d'Ulldemolins (Priorat) on han pres part, a més de Maria Bosch, el tècnic de flora del DTES Artur Lluent i els agents rurals Mireia Martinez i Carles Joan Martí així com de Rubió de Baix (La Noguera), amb Marta Bonet, estudiant de Treball Dirigit de la Facultat de Farmàcia.

 

Les primeres dades obtingudes indiquen un cens estable a Sant Llorenç i un increment notable d'individus emergits a Ulldemolins i a Rubió, respecte als anys anteriors, a més d'episodis de reclutament per germinació de noves plàntules. Caldrà verificar si els individus reproductius censats acaben fent granes i contribuint efectivament a l'ampliació del nombre d'efectius de les poblacions durant aquest any.

 

Més informació

Darrera actualització de dijous, 24 de maig de 2018 11:13
 
Visites botàniques guiades PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 16 de maig de 2018 14:56
AddThis Social Bookmark Button

La Universitat de Barcelona organitza una sèrie de visites guiades tant als jardins de la Finca Agustí Pedro i Pons (Av. de Vallvidrera 25, 08017 Barcelona) com al jardí Ferran Soldevila (Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes 585, 08007 Barcelona) amb l’objectiu d’apropar la botànica al públic general i donar a conèixer aspectes rellevants d’aquesta disciplina, sovint desconeguda, en la qual participa també el BioC.

L’activitat està adreçada a públics de totes les edats. L’accés és gratuït, però cal formalitzar la inscripció prèviament perquè l’aforament és limitat.

L’organització és a càrrec de la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) de l’Àrea de Comunicació de la Universitat de Barcelona, amb el finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat - Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

 

Guies:Cèsar Blanché, José Manuel Blanco-Moreno, Estela Illa Bachs, Ramon Maria Masalles Saumell, Joan Vallès Xirau

Destinataris: més grans de 12 anys
Durada: aproximadament una hora i mitja
Places: la capacitat màxima és de 30 places per sessió. Es requereix un mínim de 15 persones per fer l’activitat. En cas de pluja es cancel·larà l'activitat.

 

Més informació i inscripcions

 
Remeis botànics del s. XVI PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 25 d'abril de 2018 23:43
AddThis Social Bookmark Button

Avui a la tarda ha tingut lloc a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya la presentació de l'ediciò facsímil i la traducció al castellà, català i anglès de l'obra De Natura Oculorum, de la qual és autor Giorgio Valla, editada l'any 1520.

 

Es tracta d'un volum valuós, procedent del Museu Cusí, consistent en un tractat d'oftalmologia, on molt bona part dels tractaments són d'origen vegetal, amb interpretacions i denominacions molt complexes. L'edició ha estat coordinada pel Dr. Martí Pujol i el membre del BioC Cèsar Blanché ha participat en l'assessorament botànic de la traducció del llatí i en la revisió final del text.

 

L'obra ha estat publicada en facsímil pel Museu Cusí de la Farmàcia, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i la Generalitat de Catalunya

 

 
Julià Molero participa en un Projecte BBVA de Biologia de la Conservació PDF Imprimeix Correu electrònic
dilluns, 23 d'abril de 2018 22:36
AddThis Social Bookmark Button

 Recentment, la Fundació BBVA ha concedit cinc Ajuts a Equips d'Investigació Científica en l'àrea d'Ecologia i de Biologia de la Conservació, entre els quals el que duu per títol ‘La euforbia y el tartaguero: Hacia un enfoque genómico en biología de la conservación comparando especies amenazadas e invasoras. (EUGENIA)

La investigadora principal és Isabel Sanmartín Bastida i són membres de l'equip Ricarda Riina Olivares, Tamara Villaverde Hidalgo i Jesús García Rodrigo (tots ells del Real Jardín Botánico-CSIC). D'entre les entitats col·laboradores cal esmentar la Asociación de Fundaciones para la Conservación de la Naturaleza (AFN), el Parque Natural de Garajonay la UICN. L'ajut concedit és de 99.641,77 euros.

Segons el web del propi projecte EUGENIA, el projecte planteja un nou enfoc basat en dades genòmiques i models epidemiològics per avaluar la diversitat genètica de les espècies amenaçades i llurs congèneres invasors, per tal d'inferir les bases genòmiques de la capacitat de resiliència d'una espècie a les pertorbacions climàtiques i antròpiques

El nostre company Julià Molero, professor emèrit de la UB, hi participa com a col·laborador de l'Equip d'Investigació en les tasques de treball de camp i de suport taxonòmic en les espècies de Euphorbia que fan part del projecte. Precisament aquesta setmana, el Prof. Molero participa en una campanya de camp del projecte a les Illes Canàries.

 

Més informació

Darrera actualització de dilluns, 23 d'abril de 2018 22:48
 
Flors i Ciència: el BioC a BTV PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 11 d'abril de 2018 09:31
AddThis Social Bookmark Button

 

El canal de televisió BTV va emetre ahir el reportatge Flors i Ciència dins del programa de divulgació científica "DeuWatts", que va comptar amb la participació de Cèsar Blanché, membre del BioC.

 

Aquesta edició del programa ha estat preparada amb motiu de la propera celebració de la diada de Sant Jordi i s'estructura al voltant de la producció, la comercialització o el simbolisme de les roses conreades, juntament amb la recerca sobre la regulació genètica de la floració i la biologia floral. El programa es pot veure "a la carta" des del web de BTV.

 

Més informació

Darrera actualització de dimecres, 11 d'abril de 2018 09:40
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL