Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Publicat el Llibre Vermell de Catalunya PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 12 de novembre de 2010 15:50
AddThis Social Bookmark Button

Ha començat a distribuir-se el Llibre Vermell de plantes endèmiques i amenaçades de Catalunya, que ha d’esdevenir una eina fornamental per a la conservació de la biodiversitat al nostre país. La publicació de l’obra, editada per Argania Editio, ha comptat amb el suport de la Fundació Carl Faust i de Catalunyacaixa, en conveni amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

L’obra és el resultat d’un projecte de recerca, iniciat l’any 2003, amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Institut Botànic de Barcelona, de revisió de l’estat de conservació de la totalitat de la flora vascular catalana (c. 3.600 espècies i subespècies), amb especial atenció a les espècies endèmiques (de les quals es fa per primer cop una síntesi completa) i a les amenaçades. En són autors Llorenç Sàez, Pere Aymerich i Cèsar Blanché, amb la col·laboració d’Helena Estevan, Joan Font, Núria Membrives i Xavier Oliver i les aportacions de 118 experts que han cedit dades, en molts casos inèdites, així com les principals institucions que allotgen les col·leccions biològiques del país (jardins botànics, herbaris, bancs de dades). Tot el treball del llibre ha rebut l'impuls i el suport de la Institució Catalana d'Història Natural.

 

El Llibre Vermell té 811 pàgines i totes les fitxes de les espècies compten amb fotografies originals, il·lustacions científiques així com el mapa de distribució de cada tàxon, les dades poblacionals, l’avaluació amb criteris UICN (2001) i les propostes d’actuació per a cada cas, si escau. L’obra tracta en forma de fitxes 127 tàxons endèmics o subendèmics de Catalunya (a més dels endemismes conflictius) i 384 tàxons amb problemes de conservació (categories internacionals EX, EW, RE, CR, EN, VU, NT) o DD, dels quals 199 estan extingits o amenaçats (22  són endemismes) i 185 corresponen a categories de risc no evident (NT, DD). Com a resultat de l’avaluació, el total de 199 tàxons amenaçats signifiquen un 5,53% de la flora catalana sota categories de risc. D’aquestes, 17 han estat extingides de Catalunya (8,54%), 40 es troben en perill crític (CR, 20,10%), 49 corresponen a la categoria “en perill” (EN, 24,62%) i 93 a la categoria “vulnerable” (VU, 46,73%).

L'obra compta amb un pròleg de Josep Vigo i als apartats finals s’ofereixen els capítols de síntesi sobre origen i caracaterístiques de la flora endèmica, l’anàlisi de les amenaces sobre la flora catalana i dos documents que poden ser de gran utilitat: la síntesi actualitzada de tota la informació sobre tàxons amenaçats, que constitueix la “Llista Vermella de la flora vascuar amenaçada de Catalunya” i la relació de la totalitat de tàxons protegits per la diversa normativa internacional, estatal, nacional i local, vigent en aquests moments, a més d’una extensa bibliografia que recull tota la informació prèvia disponible, amb més de 1.500 referències bibliogràfiques.

El llibre té un preu de venda de 50€ i es pot obtenir a les llibreries o a la distribuïdora:

Llibreria Altaïr S.A.
Difusió i distribució editorial
distri@altair.es
T. 93.320.86.48
F. 93.300.75.51

 

Darrera actualització de dimecres, 24 de novembre de 2010 17:26