Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Prioritats de Recerca PDF Imprimeix Correu electrònic
dimecres, 21 d'octubre de 2009 11:08
AddThis Social Bookmark Button

Prioritats de recerca

Cèsar Blanché

Ha estat publicat recentment a Conservation Biology (2009) el dossier sobre prioritats de recerca en Biologia de la Conservació que duu per títol Priorities for Policy-Relevant Conservation Research: a View from SCB Regional Sections. Una lectura del seu contingut pot oferir-nos algunes orientacions sobre el futur desenvolupament de la ciència de la conservació a casa nostra.

 

El conjunt d’articles, publicats a la columna Conservation Focus, agrupa les contribucions fruit dels debats de les diverses seccions regionals (Àfrica, Amèrica Austral i Neoptropical, Àsia, Europa, Nordamèrica i Oceania) i la secció temàtica de mars i oceans (Marina)  de la Society for Conservation Biology (SCB) , parteix de la necessitat de la ciència de la conservació d’informar efectivament les polítiques per identificar els principals reptes als quals s’enfronta.  Naturalment, les problemàtiques de conservació i les estructures de govern de cada regió difereixen notablement, de manera que també ho fan les perspectives sobre ciència i política.

La part del dossier que més ens afecta és, naturalment, la preparada per la secció europea de la SCB:

A.S.. PULLIN, A. BALDI, O. EMRE CAN, M. DIETERICH,V. KATI, B. LIVOREIL, G. LÖVEI, B. MIHÓK, O. NEVIN, N. SELVA & I. ISABEL SOUSA-PINTO (2009)
Conservation Focus on Europe: Major Conservation Policy Issues That Need to Be Informed by Conservation Science
Conservation Biology 23 (4): 818–824


El document parteix de la identificació d’Europa com a continent densament poblat i amb hàbitats transformats per l’home de molt antic i, al mateix temps, com l’avanguarda en el desenvolupament i posada en pràctica d’esforços de conservació. De l’anàlisi de la combinació entre recerca de qualitat i orientacions polítiques, els autors proposen una relació de temes de recerca rellevants prioritaris, entre d’altres i principalment:

  • Avaluació de la xarxa Natura 2000
  • Implicacions del canvi econòmic accelerat i del subsegüent canvi d’usos del sòl
  • Conservació de biodiversitat marina i sostenibilitat de la pesca
  • Efecte del canvi climàtic sobre el moviment d’espècies en paisatges molt fragmentats
  • Intents d’estimació del valor econòmic dels serveis dels ecosistemes i la bidoversitat

Els autors reconeixen que no pas tots els temes enumerats poden ser abordats pels experiments científics habituals però un repte-clau en la interfase entre ciència i política (i la Biologia de la Conservació es troba ben bé en aquesta cruïlla) és la identificació de les preguntes que s’adrecen als investigadors per fornir evidències que permetin desenvolupar polítiques eficaces de gestió de la biodiversitat.

En el cas específic de Catalunya, la recent publicació del Decret de Flora Amenaçada perfila unes necessitats de recerca específiques per al desenvolupament i aplicació de la normativa que acaben d’identificar els reptes de recerca als quals ens hem d’enfrontar en els propers anys.Més informació:
  • Enllaç al dossier
Darrera actualització de dimecres, 27 de juny de 2012 14:07