Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb
Muntanyes: refugis o corredors? PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 23 de febrer de 2018 09:08
AddThis Social Bookmark Button

És conegut el rol de les muntanyes com a refugi glacial però els massissos muntanyosos poden actuar també com a corredors per a la migració, fenomen força menys estudiat i, en menor grau, a la Xina. Aquest és el punt de partida de l'article que acaba de publicar el nostre company Jordi López-Pujol a la revista BMC Evolutionary Biology, conjuntament amb un equip d'investogadors xinesos de la Universitat Agrària de Jingxian.

 

Distribució i xarxa d'haplotips cloroplàstics de Eomecon chionantha i situació de les muntanyes de Nanling (punt de color vermell fosc)

 

Mitjançant l'ús de dades filogeogràfiques de Eomecon chionantha Hance (Papaveraceae), l'estudi intenta esbrinar si les Muntanyes de Nanling, que s'extenen més de 1.000 km a la Xina subtropical podrien haver funcionat com a corredor de dispersió durant el Quaternari final, a més de com a refugi glacial. Aquesta hipòtesi es veu confirmada a partir de l'anàlisi de tres marcadors moleculars (dos espaiadors integènics cloroplàstics, un de transcrit ribosòmic (nrITS) i sis loci nuclears de microsatèl·lits) que indiquen una expansió de l'àrea de distribució de fa entre 6.000 i 1.000 anys a través d'aquest massís muntanyós.

 

Més informació


Shuang Tian, Yixuan Kou, Zhirong Zhang, Lin Yuan, Derong Li, Jordi López-Pujol, Dengmei Fan and Zhiyong Zhang (2018). Phylogeography of Eomecon chionantha in subtropical China: the dual roles of the Nanling Mountains as a glacial refugium and a dispersal corridor. BMC Evolutionary Biology 18:20. Published on: 9 February 2018 https://doi.org/10.1186/s12862-017-1093-x [enllaç a l'article, accés obert]

 

 

Darrera actualització de divendres, 23 de febrer de 2018 09:42