Vídeo:  Biodiversitat és futur

TRADUCTOR

English Chinese (Simplified) French German Italian Russian Spanish

DECLARACIÓ

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cercador

Nosaltres.com - El cercador de Vilaweb

Sindicació

feed-image format RSS 2.0
Notícies BIOC
El BioC estudia la citogenètica d'Aconitum PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 30 de desembre de 2016 15:48
AddThis Social Bookmark Button

El BioC acaba de publicar l'estudi cromosòmic del gènere Aconitum (Ranunculaceae) a la Mediterrània Occidental. El treball, iniciat ja fa alguns anys i acabat fa poques setmanes, és obra de Julià Molero, Anna Rovira, Maria Bosch, Joan Simon i Cèsar Blanché i aporta l'anàlisi de 38 poblacions de 8 tàxons del gènere.

 

Aconitum lycoctonum subsp. lycoctonum, 2n= 16:

A, Moncayo (Hs: Osca) & B, Oukaimeden (Ma: Alt Atlas)


Les poblacions estudiades, a més d'una desena de localitats catalanes, provenen del Marroc, França i Espanya i s'il·lustren amb microfotografies de les plaques mitòtiques i amb l'anàlisi dels respectius cariòtips haploides.

 

Més informació

  • Molero, J., Rovira, A. M., Bosch, M., Simon, J. & Blanché, C. (2016). Karyological study  of  the  genus  Aconitum (Ranunculacae)  in  the  W Mediterranean  Area [In Kamari, G., Blanché, C. & Siljak-Yakovlev, S. (eds), Mediterranean plant karyological data - 26]. Flora Mediterranea 26: 229-239. [pdf]
Darrera actualització de divendres, 30 de desembre de 2016 16:02
 
Noves dades cromosòmiques mediterrànies PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 30 de desembre de 2016 15:33
AddThis Social Bookmark Button

Just en els darrers dies de l'any, acaba de publicar-se el volum 26 de la revista Flora Mediterranea, que inclou la nova versió de la sèrie que fins ara s'anomenava Mediterranean Chromosome Number Reports (MCNR) i que ara, tot abastant més tipus de dades cariològiques que no pas el nombre cromosòmic, passa a dir-se Mediterranean Plant Karyological Data (MPKD).

 

La sèrie és editada per la Comissió de Cariosistemàtica de la societat botànica mediterrània OPTIMA, de la qual és secretari el membre del BioC Cèsar Blanché i acaba de complir les 25 edicions. En el volum 26 apareixen les contribucions 1868 a 1902, entre les quals hi ha publicada una contribució del BioC sobre cariologia del gènere Aconitum.

 

Més informació

  • Kamari, G., Blanché, C. & Siljak-Yakovlev, S. (eds) (2016). Mediterranean plant karyological data –26. Flora Mediterranea 26: 215-239. [pdf]
 
Novetats per a la flora del Boumort PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 27 de desembre de 2016 09:59
AddThis Social Bookmark Button

(Foto: pallarsjussa.net)

 

El massís del Boumort ha estat, des de fa trenta anys, una zona extensament herboritzada per membres del Laboratori de Botànica i que ha donat diverses novetats florístiques interessants.

 

Una nova contribució, força extensa on ha participat el nostre company Julià Molero,  permet ara completar el coneixement florístic dels Prepirineus centrals catalans, especialment el massís de Boumort i serres veïnes amb les dades dels darrers anys. Destaca Aegilops cylindrica, novetat per a la flora de Catalunya i la troballa de noves poblacions de Daphne alpina i Scrophularia pyrenaica, espècies considerades en perill (EN); Carex praecox, Phelipanche camphorosmae i Ph. purpurea subsp. bohemica, considerades insuficientment conegudes (DD).

 

Més informació

 

  • M. Guardiola, A. Petit, J. Molero & L.Sáez (2016). Aportacions al coneixement de la flora vascular del massís de Boumort i serres veïnes (Prepirineus centrals catalans). Orsis 30: 67-100. Enllaç a l'article
Darrera actualització de dimarts, 27 de desembre de 2016 15:12
 
El BioC, a la Jornada sobre biodiversitat PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 13 de desembre de 2016 20:50
AddThis Social Bookmark Button

El canvi climàtic comporta efectes com ara l’augment del nivell del mar, la desaparició de moltes zones costaneres, la desaparició dels esculls coral·lins vius, els canvis en les rutes migratòries dels ocells, l’increment d’espècies invasores a moltes regions, o la irrupció de malalties tropicals en zones temperades. Les repercussions futures d’aquest canvi tan profund són imprevisibles a tot el planeta, i en aquest escenari, un nou moviment  —conegut amb el nom de neo-green— postula alternatives per gestionar la riquesa biològica.

 

La jornada de debat i participació «La biodiversitat enfront el canvi global», organitzada per l'IRBio ha abordat avui l’impacte de l’antropocè, un terme que es refereix al nou període geològic en què l’espècie humana ha esdevingut un agent biogeoquímic fonamental, amb capacitat d’afectar no només la seva pròpia vida sinó també la del conjunt del planeta.

 

Han participat a la Jornada els membres del BioC Julià Molero, Anna Rovira i Cèsar Blanché. Aquest darrer ha intervingut a la taula rodona “Què fem amb la natura en un món dirigit per l’home?”, juntament amb Xavier Ferrer, Joandomènec Ros, Xavier Sans i Marta Riutort.

 

Més informació

 

Darrera actualització de dilluns, 9 de gener de 2017 12:18
 
Es presenta CromoCat 2016 PDF Imprimeix Correu electrònic
divendres, 2 de desembre de 2016 08:35
AddThis Social Bookmark Button

Portada de l'informe 2016 (Foto BioC)

 

Ahir es va lliurar l'informe 2016 corresponent a la introducció de dades genètiques sobre flora catalana per al Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC), tasca que es fa per conveni entre la Universitat de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, sota la coordinació del Prof.  Xavier Font.

 

Les dades genètiques s'agrupen en dos mòduls, CromoCat i GenoCat, on s'aporten dades cromosòmiques, al primer, i dades de diversitat genètica molecular, al segon. Per a l'informe 2016 s'ha prioritzat la tasca de bolcatge de GenoCat, del qual s'ha desenvolupat una nova versió (v. 4.0), basada en la combinació de fonts bibliogràfiques gestionades amb Zotero com en enllaços dinàmics d'actulització automàtica en el futur, especialment centrats enguany en els codis de barres genètics.

 

Amb les dades lliurades ahir, el mòdul CromoCat disposa de 57.317 registres (8.142 des quals són fonts bibliogràfiques) i el mòdul GenoCat ha atès la xifra de 20.926 (3.600 dels quals, bibliogràfics). L'equip del BioC responsable ha estat dirigit pel Prof. Joan Simon, i format pel mateix Joan Simon, Cèsar Blanché i Sergi Casanova.

 

L'informació de CromoCat es pot consultar des del mòdul de flora del mateix BDBC, i ha estat també integrada a la base de dades mundial CCDB fa poques setmanes.

 

Més informació

 

Darrera actualització de divendres, 2 de desembre de 2016 08:56
 
El Jardí de la UB, a BTV PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 29 de novembre de 2016 16:32
AddThis Social Bookmark Button

 

Ahir es va emetre per BTV el reportatge que es va gravar fa uns dies per a UB Divulga sobre el Jardí Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona.

 

El nostre company Cèsar Blanché resumeix al programa "Verd Primera"  les característiques del jardí, que ha estat objecte d'un projecte d'innovació docent a càrrec del GIBAF i d'una catalogació, feta conjuntament amb el Dr. Ramon M. Masalles, que hi ha censat fins a 250 espècies, algunes de les quals amenaçades, protegides o catalogades. El jardí es pot visitar lliurement i un cop a l'any s'hi fan visites guiades.

 

 

Més informació

Darrera actualització de dimarts, 29 de novembre de 2016 16:45
 
<< Inicia < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Següent > Final >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL